Historisk arkiv

Spørsmål nr 945 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Børge Brende om rammevilkår for kulturbaserte næringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Svar av 6. juni 2006

Stortingets president
Karl Johans gate 22
0026 OSLO



Deres ref
200601675

Vår ref
200602465-2/ENR

Dato
06.06.2006



Spørsmål nr 945 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Børge Brende om rammevilkår for kulturbaserte næringer

Jeg viser til brev av 29. mai 2006 fra Stortingets president med spørsmål nr. 945 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Børge Brende. Spørsmålet lyder:

”På initiativ fra Arbeiderpartiet vedtok Stortinget i fjor at Regjeringen skal fremlegge en egen stortingsmelding om rammevilkår for kulturbaserte næringer. Næringen sysselsetter i dag flere enn i landbruk og fiskeri til sammen. Stortinget har fått veldig få saker fra den rød/grønne regjeringen. Er det slik at næringsministeren er forsinket i sitt arbeid med å fremlegge en egen melding om kulturbaserte næringer, i så fall når vil Regjeringen følge opp regjeringspartienes vedtak og fremlegge en slik melding?”

Svar

I forbindelse med behandling av St.meld. nr. 22 (2004-2005) Kultur og næring, fattet Stortinget følgende vedtak, jf. Innst.S. nr. 230 (2004-2005):

”Stortinget ber Regjeringen legge fram en helhetlig sektorovergripende handlingsplan der det nærings- og innovasjonspolitiske virkemiddelapparatet brukes aktivt for å sikre en bedre utnyttelse av det potensial som ligger i skjæringsfeltet mellom kultur og næring.”

Kulturnæringene utgjør en viktig del av norsk økonomi og de er ofte attraktive som sysselsetting for innovative og unge mennesker. Jeg ønsker derfor å legge til rette for at kulturbedriftene skal utvikle seg videre. Det gjøres i disse dager bl.a. ved at regjeringen arbeider med en handlingsplan som skal sikre en bedre utnyttelse av potensialet i skjæringsfeltet mellom kultur og næring, slik som Stortinget har bedt om. Handlingsplanen lages i nært samarbeid med dem som representerer kulturbedriftene, fagmiljøer og andre departementer. Vi har så langt mottatt mange spennende innspill som vil bli tatt med i det videre arbeidet med å utforme mest mulig treffsikre tiltak.

Jeg gjør oppmerksom på at feltet kultur og næring også blir omtalt i stortingsmeldingen om distrikts- og regionalpolitikk som er under utarbeidelse i Kommunal- og regionaldepartementet.

Arbeidet med handlingsplanen om kultur og næring er godt i gang, og jeg har tatt sikte at den skal kunne fremlegges høsten 2006.

Med hilsen
Odd Eriksen