Historisk arkiv

Haugesundkonferansen 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

Haugesundkonferansen 2006

Innlegg 7. februar 2006

Kjære alle sammen

Takk for muligheten til å møte dere.

Dere representerer et miljø som vi i Norge skal leve av i fremtiden. Dere skal bidra til å sikre verdiskapning og sysselsetting. Det som er basisen for det norske velferdssamfunnet. Det som gjør oss til et av verdens beste land å bo i.

Jeg ønsker et aktivt samspill med dere for å få til dette. Vi må sammen videreutvikle våre maritime næringer. Vårt samspill må baseres på en tosidighet, hvor begge parter bidrar til å skape arbeidsplasser i Norge.

Det er viktig for meg som skipsfartsminister å treffe representanter fra de maritime næringer.

Forrige tirsdag hadde jeg gleden av å besøke Wilhelmsen på Lysaker. Den kunnskapen og kompetansen som befant seg der var imponerende. Vi hadde også en god dialog om utfordringer fremover.

For to uker siden besøkte jeg Søre Sunnmøre. Jeg ønsket å besøke de maritime næringer på hjemmebane. Jeg ble meget imponert over det jeg så! Her er den ypperste kompetansen i verden på offshorefartøy samlet! Og femti prosent av sysselsettingen i regionen skjer i maritime næringer.

Hos alle bedriftene vi besøkte var budskapet det samme; en komplett maritime klynge er avgjørende for fremtidig verdiskapning i maritime næringer i Norge. Jeg ble blant annet fortalt at viktig teknologisk nyvinning på ankerhåndteringsfartøy ble gjort etter innspill fra en maskinist. Det ble tydelig for meg at samspillet mellom de ulike aktører ligger til grunn for kompetanseutvikling og verdiskapning i maritime næringer.

Det gledet meg derfor stort å se med egne øyne et eksempel på samspillet mellom sjøfolk, redere, utstyrprodusenter og verft. Jeg besøkte offshorefartøyet ”Normand Installer”.

Et imponerende eksempel på de meget avanserte offshorefartøyene som leveres fra Ulsteinvik. I Ulsteinvik fikk jeg bekreftet mitt inntrykk av at vi kan være stolte av de maritime næringer i Norge!

I Ulsteinvik hadde vi også en god dialog. Den handlet om hvordan vi sammen kan sikre maritime næringers framtid. Jeg møtte både med arbeidsgivere og arbeidstakere. Og fikk mange verdifulle innspill som vi nå tar tak i. Men jeg håper at mitt budskap også nådde frem; Norge er et høykostland. Det betyr at vi må satse på å være bedre enn de andre; vi må satse på videreutvikle vår unike kompetanse! Vi må være først i den teknologiske utviklingen! Og vi må være omstillingsdyktige.

I Soria Moria-erklæringen heter det at vi må satse målrettet på de næringene vi skal leve av i fremtiden. Maritime næringer er en av disse! Regjeringen vil føre en aktiv politikk for utvikling av maritime næringer. Soria Moria erklæringen gir holdepunkter for vår maritime politikk.Soria Moria er et 4 års program som vi skal realisere. Det lar seg ikke gjøre på 120 dager, men vi er godt i gang!

Vi arbeider for å sikre sysselsetting av norske sjøfolk. Det er nødvendig for å sikre kompetansen i norske maritime næringer, og det er viktig for å opprettholde Norge som en ledende maritim nasjon.

Derfor har vi fått til en utvidelse av nettolønnsordningen i år. Vi bevilger 165 millioner kroner mer til ordningen. Helt i tråd med Soria Moria-erklæringen.

Vi styrker rammevilkårene for sjøfolk på konkurranseutsatte skip. Fordi vi ønsker å sikre verdiskapende arbeidsplasser i maritime næringer i Norge. Og fordi vi ønsker å gi sjøfolk stabile rammevilkår Dermed sikrer vi stabilitet for norsk skipsfart og vekst i de maritime næringer.

Men jeg vil understreke at vi vil kreve noe tilbake i form av positiv næringsutvikling og opplæringsstillinger til sjøs. Dette er viktig for en positiv utvikling for næringene!

Mangfold er også viktig for en positiv utvikling av maritime næringer. Mangfold, det være seg i alder, kjønn, etnisk eller kulturell bakgrunn, er i seg selv et konkurransefortrinn.

Mangfold bidrar til meningsbryting, variasjon og nyskaping. Derfor er det viktig å tenke mangfold for å sikre norsk maritim kompetanse også i fremtiden.

Om ikke lenge leverer utvalget som vurdere den samlede beskatningen av rederinæringen sin innstilling til Finansdepartementet. Som skipsfartsminister vil jeg se nærmere på forslagene fra utvalget. Og så vil Regjeringen – som vi sa i Soria Moria-erklæringen: ”… gjennomgå de norske skattereglene for rederinæringen, og følge opp utvalget som vurderer den norske rederiskatteordningen.”

Regjeringen satser på utvikling i maritime næringer. Dere kjenner nok til MARUT-initiativet.

Jeg kan love at jeg legger trykk på dette arbeidet. Slik jeg ser det handler MARUT om å ta et felles ansvar. Det etablerer et tett samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og kunnskapsmiljøer. Jeg har invitert nøkkelpersoner fra maritime næringer til å delta i et strategisk råd for å drøfte utfordringene vi står overfor. Disse skal være våre rådgivere i arbeidet med å stake ut kursen for MARUT. Det første møtet vil jeg kalle inn til i mars.

I årets statsbudsjettet styrker vi de virkemidlene vi har mot maritim forskning og innovasjon.

Men, igjen, det krever noe tilbake. Dere i næringa må selv ta utfordringen. Syretesten på MARUT er at det skapes aktivitet. MARUT er en suksess først når vi har fått økt verdiskapning i maritime næringer. Da først er suksessen der.

Vi har økt rammene for Forskningsrådet og Innovasjon Norge i statsbudsjettet for 2006.

Disse er deres partnere i arbeidet med å fremme forskning og innovasjon.

Forskningsrådet støtter brukerstyrt forskning gjennom MAROFF.

Innovasjon Norge har snart en egen ordning for maritim utvikling under MARUT.

Forsknings- og utviklingskontrakter er et annet virkemiddel. Maritim næring er et av satsingsområdene for denne ordningen. Maritime utviklingskontrakter kan gi grunnlag for viktig innovasjon. Derfor har vi valgt å satse på forsknings- og utviklingskontrakter.

I årets budsjett er det satt av 245 millioner til denne ordningen. Det er en økning på 87 millioner fra 2005.

Så vet jeg at mange av dere er opptatt av nærskipsfart. Det er vi også. Norsk næringsliv er svært avhengig av gode transportløsninger. Sjøtransporten står sentralt her. Det moderne næringsliv stiller økte krav til effektivitet i transportarbeidet. En effektiv infrastruktur har derfor stor betydning for vår felles verdiskapning.

Økt godstransporten er en utfordring både trafikk- og miljømessig. Skipene tilbyr den sikreste og mest miljøvennlige transporten. Men den kan bli enda bedre.

Vi ønsker at sjøtransport får like konkurransevilkår som landtransport. Kystverket arbeider nå med en gjennomgang av avgifter og gebyrer innen sjøtransport. Dette vil være et viktig grunnlag for vårt arbeid med å sikre mer like konkurransevilkår.

Vi vil ha en samordning av godsstrømmer, og legge til rette for effektive knutepunkter for omlastning av gods. Vi ønsker å overføre transport fra vei til sjø og bane.

Så et par ord om kystfraktflåten.

Det er behov for å fornye flere av skipene som går i nærskipsfart. Markedet har høye krav til fremføringstider og pålitelighet. Vi må kunne tilby effektiv tonnasje. En oppgradering er også viktig av hensyn til miljø og sikkerhet. Vi vil vurdere ordninger som kan bidra til en modernisering av kystfrakteflåten.

Haugesundkonferansen handler også om sjøsikkerhet. Jeg arbeider aktivt på den internasjonale arena for å sikre høye sikkerhetsstandarder til sjøs. Først og fremst gjøres dette arbeidet gjennom FNs sjøfartsorganisasjon IMO. En global næring som skipsfart trenger globale løsninger. Derfor vil vi ha mest mulig regelverk gjennom IMO.Vi vil unngå at det utvikles konkurrerende, regionale løsninger. Det vil ikke være til det beste for miljøet eller sjøsikkerheten.

I IMO har vi arbeidet med konvensjoner som skal sikre skips sikkerhet, bevaring av miljøet til sjøs samt utdanning av sjøfolk. Jeg ser nå frem til å få den fjerde pilaren for internasjonal skipsfart på plass. Den 20. februar reiser jeg til Geneve for å delta på ILOs 94 arbeidskonferanse. Her er målet å vedta en samlekonvensjon for sjøfolks arbeids- og levevilkår. For oss er det viktig å forhindre at dårlige arbeids- og levevilkår skal være et konkurransefortrinn i internasjonal skipsfart. Vi skal fremme kvalitetsskipsfart!

Og sikre like konkurransevilkår for aktørene i næringen.

Det er også viktig for oss å styrke sikkerhet og miljø i tilknytning til skipsfarten. Derfor vurderer vi nå de nye lovforslagene i Sjøsikkerhetspakken fra EU-kommisjonen. EUs sjøsikkerhetsregler må være i samsvar med internasjonalt regelverk. Vi ser en del positive ting i EUs tredje sjøsikkerhetspakke. Men det er også noen problematiske forslag. Noen av EU kommisjonens forslag avviker nemlig fra internasjonalt regelverk på området. Det er vår oppgave å få dette på rett spor! Men her er vi ikke alene – flere av medlemslandene er på samme linje som oss. Vi skal samarbeide om dette fremover.

Dere er sikkert kjent med at EU-Kommisjonen arbeider med en ny og helhetlig maritim politikk. Den skal omfatte fiskeri, turisme, energi, infrastruktur og maritime næringer.

Formålet er å bedre synergien mellom marin og maritim sektor i Europa. Det skal legges til rette for bedre samfunnsøkonomisk ressursutnyttelse. Norge er invitert til å delta i arbeidet.

Fordi Norge er en ledende maritim nasjon i Europa. Og fordi Norge har engasjement for internasjonalt samarbeid.

Arbeidet viser at vi har krevende konkurranse i Europa. Samspillet mellom myndigheter og næringer blir stadig sterkere i EU. Det skal vi merke oss!

Et godt partnerskap mellom myndigheter og næringsliv er viktig også her i Norge.

Vestlandet og Haugesund vil få tilført viktig kompetanse på sjøsikkerhet når Sjøfartsdirektoratet i år flytter hit. Nærheten til de maritime miljøer på Vestlandet vil komme næringen til gode. Det var også mitt budskap da jeg tidligere i dag besøkte Sjøfartsdirektoratets opplæringsavdeling her i Haugesund. Jeg fikk også anledning til å se plassen hvor direktoratets nye lokaler er under oppføring. Disse to besøkene gjorde meg trygg på at alt ligger til rette for en vellykket flytting av Sjøfartsdirektoratet til Haugesund.

La meg avslutte;

I dag går det godt for maritime bedrifter i Norge. Det gjelder å beholde forspranget vi har sikret oss.

Det alltid en fare for at suksess kan bli en sovepute. Suksess må utnyttes for videre utvikling.

Bare da blir man belønnet.

Vi vil føre en aktiv politikk for utvikling av norske maritime næringer. Vi skal tenke fremover for å sikre at Norge forblir en ledende maritim nasjon.

Vi er ambisiøse og ydmyke i forhold til de oppgaver vi har påtatt oss. Vi har ikke tenkt å ta et eneste hvileskjær. Men vi forventer også den samme holdningen fra dere, at dere står på.

Jeg tror vi er enige om hva som er målet for dette samarbeidet: Vi må skape verdier for å ha noe å fordele. Vi må skape for å dele. Vi må ha fortsatt vekst for å bevare verdens flotteste velferdssamfunnet og gi folk en jobb å gå til.

Regjeringen skal, i partnerskap med dere, arbeidet for å sikre at Norge er en ledende maritim nasjon også i fremtiden.

Takk for oppmerksomheten!