Historisk arkiv

Enoksen til Libya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

11. – 13. desember besøker olje- og energiminister Odd Roger Enoksen Libya. Enoksens formål med reisen er å fremme norsk leverandørindustri og norske oljeselskaper i Libya. Samtidig er det ønskelig å videreutvikle forbindelsene med libyske myndigheter innen petroleumssektoren.(08.12.06)

Enoksen til Libya

11. – 13. desember besøker olje- og energiminister Odd Roger Enoksen Libya. Enoksens formål med reisen er å fremme norsk leverandørindustri og norske oljeselskaper i Libya. Samtidig er det ønskelig å videreutvikle forbindelsene med libyske myndigheter innen petroleumssektoren.

Litt om programmet
Mandag 11. desember vil Enoksen foreta den offisielle åpningen av Statoils kontor i Tripoli. Han vil også ha separate møter med representanter fra den norske leverandørindustrien og norske oljeselskaper. På kvelden har statsråd Enoksen en middagsavtale med Dr. Shukry Ghanem, leder av det nasjonale oljeselskapet (NOC).

Tirsdag 12. desember har Enoksen møte med Dr. Shukry Ghanem hos NOC. Deretter vil statsråden ha lunsj med lederne fra oljeselskapene Winterhall, ENI, Total, Repsol, Shell og PetroCanada for å bli informert om deres virksomhet i Libya. På kvelden er statsråd Enoksen vert for en mottakelse med representanter fra norske og internasjonale oljeselskap, diplomater og offentlige representanter.

Onsdag 13. desember besøker olje- og energiminister Odd Roger Enoksen oljefeltet NC-186 i Murzuk bassenget. Norsk Hydros partnere i Murzuk er Repsol (operatør), OMV og Total.

Bakgrunn
Libya har betydelige oljeressurser. Ifølge BP Statistical Review 2006 har Libya 3,3 % av verdens påviste oljereserver (til sammenligning har Norge 0,8 %). Den libyske oljeproduksjonen var i 2005 på 1,7 millioner fat olje per dag. Libya sto i 2005 for 0,3 % av verdens gassproduksjon mens Norge stor for 1,3 %.

Norsk Hydro fikk fotfeste i Libya i 1999, og Statoil har siden oktober 2005 vært operatør for to letetillatelser i landet. Etter omrokkeringen i den libyske regjeringen tidligere i år fungerer det nasjonale oljeselskapet også som et olje- og energidepartement. Tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey besøkte Libya sammen med en betydelig industridelegasjon i 2004.