Historisk arkiv

Enoksen møtte Sør-Afrikas energiminister Sonjica

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Enoksen møtte i dag sin sørafrikanske kollega Buyelwa P. Sonjica. Klimaspørsmål og utfordringer i energisektoren var blant sakene som ble diskutert.

Olje- og energiminister Enoksen møtte i dag sin sørafrikanske kollega Buyelwa P. Sonjica. Klimaspørsmål og utfordringer i energisektoren var blant sakene som ble diskutert.
-Under møtet i OED diskuterte vi blant annet klimautfordringene, der Sør-Afrika har fokus på tilpasningstiltak og avbøtende tiltak. Videre diskuterte vi utfordringene til Sør-Afrika innenfor energisektoren, der det ligger godt til rette for et tettere institusjonelt samarbeid for å bidra til økt kompetanse og utvikling av infrastrukturen, sier Enoksen.

Vind- og solkraft
I løpet av oppholdet i Norge har den sørafrikanske delegasjonen besøkt en rekke aktører innenfor energisektoren. Blant disse er Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE), Statnett, NordPool og Hafslund Energi, og Vamma kraftverk.
Den store bruken av kullkraft gjør at Sør-Afrika ligger på 9. plass i verden når det gjelder CO2- utslipp. Småskala vannkraftproduksjon, vindkraft og solkraft er derfor i følge statsråden interessante områder å gå videre med.
-Den såkalte Clean Development Mechanism (CDM) gjør det ekstra interessant å satse på fornybare prosjekter, sier Enoksen.

Styrket samarbeid
Norge er en av Sør-Afrikas viktigste bilaterale givere innen energisektoren. Sonjica er derfor invitert til Norge av utviklingsminister Erik Solheim.
Bakgrunn for besøket til OED er et gjensidig ønske om å styrke samarbeidet innenfor energi- og miljøsektoren. Sør-Afrika står i en særstilling når det gjelder elektrisitetsforbruk i Afrika. Over 70 % av husstandene har tilgang til elektrisitet. Utfordringen er å sikre at produksjonskapasiteten følger vekst i forbruk og økonomisk utvikling, hindre strømbrudd og utvikle den offentlige energiplanleggingen.

Nytt fokus
Det bilaterale samarbeidet mellom de to landene har pågått siden 1998. Blant annet har NVE og Oljedirektoratet bidratt til lovgivningsreformer og kompetanseutvikling. Dagens samarbeidsavtale, med et budsjett på 31 millioner kroner, ble undertegnet i mars 2006 og løper ut i 2009. I år har energisamarbeidet fått et nytt fokus. Langsiktig energiplanlegging, regulering og klimaspørsmål blir prioritert og Norge har svart positivt på en anmodning om å støtte utarbeidelse av en nasjonal integrert energiplan. 
- Norge har sluttet seg til Renewable Energy and Energy Efficiency Partnership og vi ønsker et samarbeid med Sør-Afrika for bedret tilgang til pålitelige rene energikilder og rimeligere fornybar energi, sier Enoksen.