Historisk arkiv

OED brøt ikke regelverket ved inngåelse av Arnstad-kontrakten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har ikke brutt regelverket for offentlige anskaffelser. Det konkluderer Klagenemnda for offentlig anskaffelser (KOFA) etter at de har behandlet klagen fra to stortingsrepresentanter om brudd på lov om offentlig anskaffelser gjennom kontraktene som er inngått med Eli Arnstad og Institutt for strategisk analyse (INSA).

- Vi er glade for KOFAs avgjørelse om at departementet ikke har brutt regelverket for offentlig anskaffelser i denne saken. KOFAs vurdering er at oppdragene til Eli Arnstad og Institutt for strategisk analyse er av forskjellig art og derfor skal behandles som to separate og selvstendige oppdrag, sier olje og energiminister Terje Riis-Johansen.

I april i år fremmet representantene Torbjørn Hansen (H) og Per-Kristian Foss (H) en klage på offentlig anskaffelse til Klagenemnda for offentlig anskaffelser (KOFA). Klagen gjaldt brudd på lov om offentlig anskaffelser ved Olje- og energidepartementets inngåelse av avtalene med Eli Arnstad og Institutt for strategisk analyse (INSA).

Departementet har tidligere innhentet to uavhengige vurderinger av kontraktene med Eli Arnstad og Institutt for strategisk analyse, fra henholdsvis Depkjøp og Advokatfirma Myhre & Co. Heller ikke disse mente at det er grunnlag for å anse de to kontraktene som ulovlige direkte anskaffelser, og at det neppe var i strid med kravet til konkurranse at kontraktene ble inngått direkte.

Avtalen med Eli Arnstad ble brakt til opphør av Arnstad selv den 4. mai i år etter at hun var blitt valgt til styremedlem i Vattenfall AB. Avtalen med Institutt for strategisk analyse er også avsluttet.

Les KOFAs avgjørelse (pdf-format)