Historisk arkiv

Sima-Samnanger - avslag på traséendringssøknad for Granvin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Kongen i Statsråd har i dag avslått Statnetts søknad av 25. januar 2011 om en endret trasé i Granvin for 420 kV kraftledningen Sima-Samnanger.

På bakgrunn av dialog mellom Granvin herad og Olje- og energidepartementet høsten 2010 ba departementet NVE om å utrede muligheten for å flytte kraftledningstraséen mellom Fuglevassdalen og Granvinsfjorden lengre inn i Stokkseldalen og sør for Fuglavatnet.  NVE videresendte saken til Statnett, som etter gjennomførte utredninger valgte å søke om en planendring i Granvin.

NVE sendte planendringssøknaden på høring til lokale og regionale instanser. I høringen fant Granvin herad etter møte med grunneierne og etter skriftlig tilbakemelding fra et flertall av grunneierne, at den konsesjonsgitte traséen var å foretrekke fremfor det alternativet Statnett søkte om. Utredningene viste dessuten at det nye traséalternativet i større grad ville berøre urørt natur og villrein, samt gi lengre anleggsvei.

Etter en helhetsvurdering fant Olje- og energidepartementet at fordelen ved den nye traséen ikke oversteg de skader og ulemper den ville medføre. Departementet tilrådet derfor at søknaden ble avslått.

Med dagens vedtak ligger hele kraftledningsanlegget fra Sima kraftstasjon til Samnanger transformatorstasjon fast slik det ble vedtatt av Olje- og energidepartementet 2. juli 2010.