Historisk arkiv

Statssekretær Blakstad om tilgang til elektrisitet for verdens befolkning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Omtrent 1,4 milliarder mennesker har ikke tilgang til elektrisitet, anslår det internasjonale energibyrået (IEA). Fredag 13. mai deltok statssekretær Eli Blakstad på en konferanse om finansiering av tilgang til moderne energitjenester for de som mangler tilgang i dag.

IEAs anlayser viser at 2,7 milliarder mennesker fremdeles er avhengig av ved til koking og oppvarming. Størsteparten av de uten tilgang til moderne energitjenester finnes i det sørlige Afrika og i Asia. IEA har beregnet at nødvendige investeringer for å oppnå universell tilgang til elektrisitet innen 2030, vil kreve årlige investeringer i størrelsesorden 36 milliarder amerikanske dollar per år i perioden 2015 til 2030.Statssekretær Eli Blakstad i Paris

I sitt innlegg på konferansen fokuserte statssekretær Eli Blakstad på samspillet mellom offentlig og privat sektor. Begge parter spiller nøkkelroller i arbeidet for å utløse nødvendige investeringer i ny energiforsyning i utvikingsland. Statssekretæren benyttet anledningen til å reklamere for Oslokonferansen om finansiering av energitilgang for fattige. Deltakelsen på konferansen skal være på et høyt nivå og den skal avholdes på Radisson Plaza hotell i Oslo den 10. og 11. oktober 2011. IEA vil presentere sin rapport om finansiering av elektrisitetstilgang for fattige under Oslokonferansen.

Til høyre: Statssekretær Eli Blakstad i Paris (foto: OED). 

Representanter fra et utvalg utviklingsland, fra internasjonale banker og fond så vel som industrialiserte land presenterte sine erfaringer med ulike tiltak og ordninger for å finansiere tilgang til elektrisitet. IEA vil bruke dette som innspill i sitt arbeid med en rapport om denne utfordringen. Rapporten vil inngå i den kommende ”World Energy Outlook 2011”, som vil bli publisert i november 2011. 

Les Blakstads innlegg her.