Historisk arkiv

Enoksen åpner ny plattform på Ekofisk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Odd Roger Enoksen foretok mandag 9. januar den offisielle åpningen av den nye 2/4 M- plattformen på Ekofisk. (09.01.06)

Pressemelding

Nr.: 04/06
Dato: 09.01.2006

Kontaktperson: Trude Larstad, 22 24 61 07

Enoksen åpner ny plattform på Ekofisk

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen foretok i dag den offisielle åpningen av den nye 2/4 M- plattformen på Ekofisk.

- Dette er min første tur offshore som olje- og energiminister, og da er det ekstra hyggelig at jeg får komme hit til et av de mest betydningsfulle feltene på norsk sokkel, sa olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i anledning åpningen av 2/4 M-plattformen.

Den sørlige delen av Nordsjøen ble tidlig viktig for Norge. Ekofisk var det første feltet som kom i produksjon på norsk sokkel, og operatøren ConocoPhillips kunne nylig markere at det var 36 år siden feltet ble påvist. Ekofisk-området er fremdeles et av de områdene som produserer mest på norsk sokkel. Produksjonen i dag er omtrent like høy som ved feltenes topproduksjon, om lag 412 000 fat oljeekvivalenter per dag.

Ekofisk-området er bygget ut i fem faser. I alt har området bestått av hele 31 plattformer, med 2/4 M-plattformen som siste tilskudd. Siste steg i utbyggingen av området er Ekofisk Vekst. Den nye brønnhode- og prosessplattformen 2/4 M er en del av dette prosjektet. Produksjonen fra den første av de totalt 25 planlagte brønnene kom i gang i fjor høst. Prosjektet vil bidra til utvinning av nye 182 millioner fat oljeekvivalenter, og vil dermed ha stor betydning for feltets fremtid.

Som ledd i avslutningsplanen for Ekofisk 1*, er det besluttet at 14 stålplattformer skal fjernes. I tillegg skal overbygningen på Ekofisk-tanken fjernes, mens selve betongstrukturen i Ekofisk-tanken skal etterlates som del av sluttdisponeringen.

- Det er gledelig at en ny fase i utbyggingen av Ekofisk nå er i gang. Ekofisk Vekst-prosjektet, med den nye 2/4 M-plattformen, danner grunnlag for økt utvinning og forlenget levetid for feltet. Det at partnerne har planer om å opprettholde produksjonen fra Ekofisk helt frem til 2050 viser at feltet ikke bare har en historie utenom det vanlige, men at det også har en lovende og lang fremtid - til glede og nytte for det norske samfunnet, sa olje- og energiminister Enoksen.

*Første fase av utbyggingen