Historisk arkiv

Tiltak for å begrense elektrisitetsbruk i husholdninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen innfører en tilskuddsordning for alternativ oppvarming og elektrisitetssparing i husholdninger. (14.09.06)

Pressemelding

Nr.: 107/06
Dato: 14.09.2006

Kontaktperson: Trude Larstad, tlf 22 24 61 07 / 936 67 742

Tiltak for å begrense elektrisitetsbruk i husholdninger

Regjeringen innfører en tilskuddsordning for alternativ oppvarming og elektrisitetssparing i husholdninger. Samtidig styrkes Enovas informasjonsarbeid med en omfattende informasjonskampanje rettet mot strømsparing i husholdninger.

-Mange husholdninger er opptatt av å vurdere alternative energikilder som kan begrense bruken av elektrisitet. Derfor innfører regjeringen tiltak som skal hjelpe husholdninger med å gjøre gode og bevisste energivalg, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Tilskuddsordning for husholdninger
Tilskuddsordningen vil få en ramme på om lag 46 millioner kroner, og skal settes i gang så snart som mulig. Ordningen vil omfatte tilskudd til kjøp av pelletskaminer, varmepumper i vannbårne oppvarmingssystemer og styringssystemer for strømsparing. Regjeringen vil legge fram en stortingsproposisjon om saken fredag 15. september.

Satsen for tilskudd til pelletskaminer og pelletskjeler vil bli 4 000 kroner. Satsen for tilskudd til varmepumper vil bli 10 000 kroner, og ved kjøp av styringssystemer blir tilskuddet 4 000 kroner. Olje- og energidepartementet vil gi Enova oppdrag om å utarbeide nærmere kriterier for støtteordningen.

Med denne ordningen får husholdningene støtte til å investere i modne teknologier som i dag ikke er utbredt. Pelletskaminer kan tidsstyres og termostatstyres slik at de er godt egnet som en stabil hovedoppvarmingskilde. I tillegg har de lave luftutslipp og god energiutnyttelse. Væske-til-vann og luft-til-vann varmepumper har ikke hatt samme markedsutvikling som luft-til-luft varmepumper, og trenger et løft for å bli et alternativ for husholdningene. Støtte til styringssystemer for strømsparing er viktig fordi slik teknologi også kan tas i bruk i husholdninger som ikke har pipe eller opplegg for vannbåren varme. Ordningen er ment å hjelpe fram oppvarmingsformer som ikke er så vanlige.

Informasjonstiltak
Husholdninger og næringsliv kan selv gjøre mye for å spare strøm. Enova har en omfattende informasjonsvirksomhet der alle kan hente tips og råd. Dette arbeidet vil nå bli styrket med en informasjonskampanje, slik at det blir mulig å nå flere brukergrupper med flere typer informasjonstiltak gjennom en rekke medier.

Les mer på Enovas internett sider