Historisk arkiv

Trenger flere kvinner i olje- og energisektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har engasjert Norut Samfunnsforskning til å utarbeide en rapport om kvinner og menns representasjon og innflytelse i olje- og energisektoren. -Rapporten viser at vi trenger et kontinuerlig fokus for å få flere kvinner til å velge energisektoren som levevei, sier statssekretær Anita Utseth i Olje- og energidepartementet. (26.06.06)

Pressemelding

Nr.: 85/06
Dato: 26.06.2006

Trenger flere kvinner i olje- og energisektoren

Olje- og energidepartementet har engasjert Norut Samfunnsforskning til å utarbeide en rapport om kvinner og menns representasjon og innflytelse i olje- og energisektoren. Departementet har samarbeidet med Oljeindustriens Landsforening, Norsk Industri og Energibedriftenes Landsforening om rapporten. Prosjektet er også delfinansiert av NHOs Arbeidsmiljøfond.

-Rapporten viser at vi trenger et kontinuerlig fokus for å få flere kvinner til å velge energisektoren som levevei, sier statssekretær Anita Utseth i Olje- og energidepartementet. -Energisektoren er en spennende sektor som gir mange muligheter. At olje- og energisektoren sysselsetter om lag 80 prosent menn og 20 prosent kvinner er ikke godt nok, sier hun. -Det må bli like vanlig å møte kvinnelige ledere av energiselskap som menn. Rapporten viser at sektoren har 15 prosent kvinnelige ledere. OED vil følge utviklingen framover.

Undersøkelsen viser at et fåtall av virksomhetene har etablert en praksis for å øke kvinneandelen blant sine ledere og styremedlemmer. 20 prosent hadde konkrete mål for likestilling, 8 prosent hadde handlingsplan for likestilling og 23 prosent hadde i løpet av de siste tre årene gjennomført tiltak for å øke kvinneandelen.

Det har imidlertid vært en positiv utvikling. Andelen virksomheter som hadde iverksatt tiltak ble mer enn doblet fra 2002 til 2005 (8 prosent av virksomhetene i 2002 mot 19 prosent i 2005). Det tyder på at sektoren er blitt mer opptatt av å gjøre noe med den lave kvinneandelen.

I rapporten understrekes det at utfordringene knyttet til å øke kvinneandelen er sammensatte, og at virkemidler må rettes inn mot både individ og bedrift. Sektoren må arbeide med å bli attraktiv for kvinner slik at flere kvinner skaffer seg relevant kompetanse og velger å arbeide med energispørsmål. Det må også iverksettes tiltak for å rekruttere kvinner til lederstillinger.

-For oss er dette en viktig rapport, og resultatet av et godt samarbeid med Olje- og energidepartementet. Rekruttering er et satsingsområde, og vi er ikke fornøyde før vi har oppnådd en langt bedre kjønnsfordeling. I tiden som kommer skal vi jobbe sammen med våre medlemmer for å øke andelen kvinner i ledelsen og i bedriftene generelt. Mange bedrifter er allerede dyktige og målrettede, og vi skal få med flere på en positiv trend. Neste gang kvinneandelen måles skal vi ha gjort betydelig framgang, sier adm. direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes Landsforening (EBL).

-Vi er skuffet over at de virkemidler som er satt i verk for å få opp kvinneandelen i oljeindustrien foreløpig ikke har gitt tilfredsstillende resultat. Vår industri står overfor store utfordringer framover for å skaffe nok kompetent arbeidskraft. Flere kvinner i sentrale posisjoner i bedriftene vil kunne være med på å rekruttere flere unge kvinner til næringen. OLF vil i samarbeid med våre medlemsbedrifter se på hvordan aktiviteten på dette området kan økes, sier Per Terje Vold, adm. direktør i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Rapporten i pdf format

Kontaktpersoner:
OED, Trude Larstad, 22 24 61 07
EBL, Kristian Pladsen, 97 58 66 88
OLF, Kristin Bremer Nebben, 957 24 363
Norsk Industri, Kari Hoff Okstad, 22 59 00 62