Historisk arkiv

Trondheimsbasert leverandørindustri gjør seg gjeldende internasjonalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Norsk petroleumsrettet leverandørindustri har hatt en sterk økning i sin internasjonale omsetning. (20.06.06)

Pressemelding

Nr.: 82/06
Dato: 20.06.2006

Kontaktperson: Trude Larstad, 22 24 61 07 / 936 67 742

Trondheimsbasert leverandørindustri gjør seg gjeldende internasjonalt

Norsk petroleumsrettet leverandørindustri har hatt en sterk økning i sin internasjonale omsetning. 1> En undersøkelse fra Stiftelsen for Næringslivsforskning anslår den internasjonale omsetningen til nærmere 50 milliarder kroner. Dette er en økning på 43 % fra 2003, hvor nivået var 34 milliarder.

-Dette er gledelige tall fordi internasjonaliseringen bidrar til å opprettholde og styrke konkurranseevnen i norsk leverandørindustri. Utviklingen er en klar indikasjon på at norsk sokkel har vært en vellykket ”treningsarena” for å utvikle en internasjonalt konkurransedyktig leverandørindustri, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i Trondheim.

Statsråden besøker i dag EMGS Electromagnetic Geoservices, Reservoir Laboratories, Marintek og Reinertsen i Trondheim for å bli bedre kjent med resultater som er oppnådd og de utfordringer disse bedriftene står overfor på utemarkedene.

Den internasjonale omsetningen går opp samtidig som aktiviteten på norsk kontinentalsokkel har økt. Dette tyder på at norsk leverandørindustri har kapasitet og konkurransevne til å vinne kontrakter på hjemme- og utemarkedet samtidig.

Markeder som er fjernt fra Norge både geografisk og kulturelt blir stadig viktigere. For eksempel selger leverandørindustrien nå like mye til Vest-Afrika (i hovedsak Angola og Nigeria) som til Nord-Amerika. Begge regionene utgjør i overkant av 14 % hver av omsetningen internasjonalt. Særlig er regionen Sørøst-Asia, Kina og Australia et viktig marked for leverandørindustrien (22,4 % av det samlede internasjonale salget).

- Det er min oppfatning at INTSOK har fungert som en døråpner for norske selskaper i nye markeder, ikke minst for små og mellomstore bedrifter. Disse har bred lokalisering i Norge. Det er hyggelig å fastslå at Trondheimsregionen har fostret bedrifter som gjør seg gjeldende internasjonalt. For eksempel har Reslab og EMGS vunnet kontrakter i krevende markeder som Midt-Østen og India, noe jeg ser på som positivt, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Internasjonaliseringen skjer i alle typer leverandørbedrifter. Likevel er trenden tydeligst blant de største selskapene som ofte har datterselskap i utlandet. Reinertsen og Marintek for eksempel har etablert seg i hhv. Murmansk og Houston.

I 2005 var 60 % av utenlandsomsetningen til leverandørbedriftene eksport fra Norge, mens rundt 40 % er salg gjennom produserende datterselskap i utlandet.

Om Intsok
Intsok er en stiftelse som ble etablert av myndigheter og industri i 1997.

Intsoks mål er å styrke det langsiktige grunnlaget for verdiskaping og sysselsetting i norsk petroleumsindustri gjennom fokusert internasjonal virksomhet. Utgangspunktet er den kompetanse som norsk petroleumsindustri har bygget opp på norsk kontinentalsokkel, så vel som internasjonalt.

Intsok markedsfører norsk olje- og gassindustri i utvalgte markeder. Dette gjøres gjennom ulike fellestiltak for medlemsbedriftene som skal øke deres gjennomslagskraft i internasjonale markeder. Slike fellestiltak kan være nettverksmøter, seminarer og presentasjoner for nøkkelkunder, samt delegasjonsreiser. Et annet viktig virkemiddel er bruk av lokale rådgivere. Særlig mindre bedrifter uten lokal representasjon og nykommere i markedene har god nytte av Intsoks lokale rådgivere.

[1] Omsetning er her definert som eksport og salg gjennom datterselskap ute.