Historisk arkiv

Klimameldingen: Regjeringen øker satsingen på bioenergi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding fra Olje- og energidepartementet og Landbruks- og matdepartementet

Økt produksjon av bioenergi er et sentralt satsingsområde for Regjeringen i Klimameldingen. Regjeringen vil sikre målrettet og koordinert virkemiddelbruk for økt utbygging av bioenergi med inntil 14 TWh innen 2020.

Ulike departementer forvalter virkemidler som påvirker utviklingen i produksjon og bruk av bioenergi. De sentrale tiltakene som foreslås i Klimameldingen er:

  • Øke kapitalen i grunnfondet for energieffektivisering og fornybar energi ytterligere med inntil 10 mrd. kroner innen 2012.
  • Etablere en ny støtteordning til konvertering av oljekjeler til fornybar varme i regi av Enova.
  • Innføre forbud med hjemmel i plan- og bygningsloven mot installering av oljekjel i nye bygninger. Loven skal etter planen tre i kraft 1.1.2009. Det åpnes for nødvendige unntaksbestemmelser, blant annet for å sikre energiforsyningen til viktige institusjoner.
  • Sende på høring forslag til forskriftsendringer som stiller krav om at minimum to volumprosent av årlig omsatt volum drivstoff til veitrafikk skal bestå av biodrivstoff f.o.m. 2008, stigende til fem volumprosent f.o.m. 2009. Regjeringen vil arbeide videre med en nasjonal målsetning om ca. 7 volumprosent biodrivstoff fra 2010.
  • Tilrettelegge for økt skogplanting og aktiv skogkultur for økt skogproduksjon.
  • Opprette et eget utviklingsprogram for klimatiltak i jordbruket over jordbruksavtalen.

I tillegg vil Regjeringen vurdere

  • en ytterligere opptrapping av tiltak for ny fornybar energi og økt bruk av bioenergi,
  • å innføre forbud mot å erstatte gamle oljekjeler med nye i bestående bygg,
  • å gjøre om ordningen for utkoblbar kraft slik at den ikke bidrar til at el utkonkurrerer fornybar energi i oppvarmingsmarkedet, og
  • å stimulere til økt produksjon av biogass.

Ved utforming av virkemidler for utfasing av oljekjeler må det tas i betraktning at varmepumper og elektrisk oppvarming vil være et det mest nærliggende alternativet i mange tilfeller. En slik utvikling vil gjøre Norge ytterligere avhengig av elektrisitet til oppvarming. En slik overgang vil øke sårbarheten i kraftforsyningen. En støtteordning rettet mot miljøvennlige alternativer er best egnet for å unngå overgang til elektrisitet. Dette er bakgrunnen for at Regjeringen foreslår å etablere en ny støtteordning til konvertering av oljekjeler til fornybar varme i regi av Enova. I tillegg vurderes det å innføre forbud mot å erstatte gamle oljekjeler med ny i bestående bygg. Regjeringen vil arbeide videre med å sikre at det ikke legges om fra olje til strøm ved utskifting av oljekjel i bestående bygg.

-Støtteordningen til konvertering av oljekjeler til fornybar varme er et målrettet tiltak som vil kunne bidra til betydelige reduksjoner i klimagassutslipp fra energisektoren. Samtidig legger vi til rette for en overgang til fornybar varme, slik at sårbarheten i kraftforsyningen ikke øker, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

-Det må være et mål å gjøre oss mye mindre avhengig av panelovner til oppvarming og få til en overgang til oppvarming basert på bioenergi. Den rene fossekrafta bør i økende grad forbeholdes mer høyverdige energiformål. Initiativet fra regjeringen betyr et historisk løft for å styrke satsingen på fornybar energi, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Han understreker at bioenergisatsingen i tillegg vil legge grunnlaget for økt verdiskaping og flere arbeidsplasser i distriktene basert på skogens ressurser.

Les Stortingsmelding nr. 34 Norsk klimapolitikk