Historisk arkiv

Leieavtaler for kraftstasjoner – negativt svar fra ESA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiministeren har tatt opp med ESA muligheten for å gjøre justeringer i industriens leieavtaler med Statkraft for de tre kraftstasjonene Tyssefaldene, Saudefaldene og Svelgen. ESA har gitt tilbakemelding om at de høyst sannsynlig vil åpne sak dersom justeringene gjennomføres.

Olje- og energiministeren har tatt opp med ESA muligheten for å gjøre justeringer i industriens leieavtaler med Statkraft for de tre kraftstasjonene Tyssefaldene, Saudefaldene og Svelgen. Betingelsene for disse leieavtalene ble bestemt av Stortinget i 1998-99 (se St.prp. nr. 52 (1998-99)). ESA har gitt tilbakemelding om at de høyst sannsynlig vil åpne sak dersom justeringene gjennomføres, se brev fra ESA.

-Det har dessverre ikke vist seg mulig å få aksept for å justere enkeltbestemmelser i disse avtalene, men avgjørelsen får ingen betydning for arbeidet med nye ordninger for kraftintensiv industri, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Industribedriftene i Odda, som har tatt opp saken med Olje- og energidepartementet, ble informert om beslutningen i et møte i Olje- og energidepartementet sist fredag.

-------------

Bakgrunn

På bakgrunn av St.prp. nr. 52 fra 1998-99 ble det inngått leieavtaler mellom tre kraftstasjoner og Statkraft for kraftanlegg og fallrettigheter. En av kontraktene startet å løpe i januar i år, mens de to andre starter i henholdsvis 2010 og 2011. Kontraktene skal løpe frem til 2030. De involverte bedriftene er Boliden Odda, Tinfos Titan & Iron, samt Elkem.

Avtalen ble inngått på markedsvilkår i 1999. Den generelle utviklingen i kraftpriser gjør at prisen nå er gunstig. Avtalene har bestemmelse om tørrårssikring. Bedriftene skal betale løpende markedspris (el-spot områdepris) dersom denne overstiger 35,3 øre/kWh (2007-prisnivå) i en periode på syv døgn.

Med dagens kraftmarked vil denne bestemmelsen ventelig slå inn i mye større omfang enn opprinnelig antatt, og også i år som ikke kan regnes som tørrår. Olje- og energiministeren tok derfor denne saken opp med ESA med sikte på å justere denne delen av avtalen.

EFTAs overvåkningsorgan ESA (EFTA Surveillance Authority) overvåker og kontrollerer at EØS-reglene overholdes av EFTA-landene. Blant dette gjelder at myndighetene i de aktuelle landene overholder støttereglene samt at bedriftene overholder konkurranseregler som kan påvirke samhandelen mellom EU- og EØS-land.