Historisk arkiv

Stor vekst for leverandørindustrien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Norsk petroleumsrettet leverandørindustri viser betydelig vekst i omsetningen. I en undersøkelse utført av Rystad Energy for Olje- og energidepartementet (OED) viser en tredobling av omsetningen siden 2000. Den internasjonale omsetningen anslås til om lag 150 mrd. kroner i 2011 eller om lag 40 prosent av industriens totalomsetning.

- Dette er en gledelig utvikling. De teknologiske utfordringene på norsk sokkel har bidratt til å utvikle en internasjonalt konkurransedyktig leverandørindustri, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Til tross for en periode med finansuro, har verdens økende energibehov, økning av oljeprisen og store funn både på norsk sokkel og internasjonalt bidratt til markedsmuligheter for norsk leverandørindustri. Løsninger og teknologi tilpasset norske farvann har vist seg å ha et stort marked internasjonalt. Etter norsk sokkel er de viktigste markedene for norsk leverandørindustri Sør-Korea, Brasil og Storbritannia.

- Tidligere undersøkelser har vist at internasjonalisering gir ringvirkninger lokalt og kraftige vekstimpulser over hele landet. Internasjonalisering slår ut i økt lokal verdiskaping og sysselsetting. Dette er viktig for meg, og jeg er glad for at petroleumsvirksomheten kommer lokalsamfunnet og regioner i hele landet til gode, sier Borten Moe.

Økningen i den internasjonale omsetningen har skjedd samtidig som aktiviteten på norsk sokkel har økt. Dette tyder på at norsk leverandørindustri har kapasitet og konkurranseevne til å vinne kontrakter både på norsk sokkel og globalt.

Rapporten kan du lese her.