Historisk arkiv

Endringer i energiloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen har i dag fremmet en proposisjon til Stortinget om endringer i energiloven. Forslagene gjelder endringer av bestemmelsene om strømkabler til utlandet og om konsesjonsplikt for mindre vindkraftverk, og en ny bestemmelse om forhandlingsplikt for fjernvarme.

Strømkabler til utlandet
Det foreslås at konsesjon for utenlandsforbindelser bare kan gis til Statnett eller et foretak hvor Statnett har bestemmende innflytelse. Dette bidrar til en koordinering av kraftutveksling mellom Norge og utlandet. Statnett får alt ansvar for drift og utvikling av både det innenlandske sentralnettet og utenlandsforbindelsene.

- Den foreslåtte lovendringen vil gi en forankring av regjeringens politikk om at ansvaret for å eie og drive utenlandsforbindelsene på sentralnettsnivå skal ligge hos Statnett. Jeg er opptatt av en helhetlig forvaltning av kraftnettet. Bedre forsyningssikkerhet og et effektivt kraftsystem er viktig for hele samfunnet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Det er fortsatt behov for egen konsesjonsbehandling av utenlandsforbindelser. Lovteksten presiserer blant annet hva som er konsesjonspliktig. Samfunnsøkonomisk lønnsomhet skal ligge til grunn for vurderingen av om konsesjon skal gis. For mindre forbindelser til lokal forsyning i grenseområder foreslås en forenklet konsesjonsbehandling.

Enklere behandling av små vindkraftverk
Departementet legger til rette for at små vindkraftverk, som i dag konsesjonsbehandles etter energiloven, kan behandles av kommunene etter plan- og bygningsloven. Det er ikke lenger nødvendig med sentral behandling av slike vindkraftanlegg. Lovforslaget åpner for at konsesjonsgrensen i forskrift kan knyttes til installert effekt i anlegget.

Mer effektiv utnyttelse av varmeressursene
Departementet legger til rette for en mer effektiv utnyttelse av varmeressursene. Det foreslås å innføre forhandlingsplikt for fjernvarmekonsesjonærer som mottar en forespørsel om leveranse eller adgang til fjernvarmenettet fra tredjepart.

Lenke til lovproposisjonen finnes her.