Historisk arkiv

I posisjon for å bedre energibalansen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I posisjon for å bedre energibalansen

Av statssekretær Anita Utseth (Sp)
Publisert i bl.a Adresseavisen, 19. september 2006

Leder i Varmeprodusentenes Forening, Grethe Bachmann, spør i en rekke aviser om hvor Senterpartiet er. Svaret er i at vi sitter godt plassert i regjeringen, og er i full gang med å sette inn både kortsiktige og langsiktige tiltak for å bedre energibalansen, styrke forsyningssikkerheten og redusere vår avhengighet av elektrisitet. I tillegg til de mer langsiktige tiltakene for å få ny strømproduksjon og øke omlegging fra el til varme, er Senterpartiet opptatt av å hjelpe folk til å kunne redusere sitt elektrisitetsforbruk og bli mer bevisste nye teknologier og alternative energikilder til bruk i husholdningene.

Regjeringen har nå innført en tilskuddsordning for alternativ oppvarming og elektrisitetssparing for husholdningene. Tilskuddsordningen har en ramme på om lag 46 millioner kroner. Med denne ordningen får husholdningene støtte til å investere i modne teknologier som i dag ikke er særlig utbredt. Samtidig styrkes Enovas informasjonsarbeid med en omfattende informasjonskampanje rettet mot strømsparing. For ordens skyld: Regjeringens tilskuddsordning omfatter tilskudd til kjøp av pelletskaminer, varmepumper i vannbårne oppvarmingssystemer og styringssystemer for strømsparing.

Bachmann angriper regjeringens tilskuddsordning for alternativ oppvarming og elektrisitetssparing i husholdningene – hvorfor? Regjeringen er opptatt av å bidra til at folk blir oppmerksomme på oppvarmingsformer som ikke er så vanlige og som til nå har hatt begrenset utvikling i markedet. I 2005 ble det omsatt ca 1.200 pelletskaminer. Til sammenligning forventer varmebransjen at det omsettes om lag 100.000 vedovner i år. Dette viser at markedet for vedovner er modent, og at de fleste har økonomi til å anskaffe seg slike.

Senterpartiet er opptatt av bruk av ved og vedovner. Nye vedovner har langt lavere utslipp til luft enn gamle, og dette har stor betydning for den lokale luftkvaliteten. Miljøverndepartementet har, ut fra ønske om å redusere utslipp fra vedfyring, gitt Statens forurensningstilsyn i oppdrag å utrede en offentlig tilskuddordning for å skifte ut gamle ovner med nye, rentbrennende ovner. Dette arbeidet vil bli fulgt opp når arbeidet fra Statens forurensingstilsyn foreligger.

Senterpartiet er, som Bachmann, opptatt av at Norge ikke skal gro igjen og at det skal drives et aktivt landbruk og skogbruk i landet. Ved og pellets handles internasjonalt, og det er en betydelig import til Norge av begge deler. Gjennom vår landbrukspolitikk og gjennom Regjeringens satsing på bioenergi og infrastrukturprogram for fjernvarme, arbeider vi for at bruken av ulike biobrensler i større grad skal være basert på norsk råvarer. Opprettelse av et historisk stort energifond på 20 milliarder kroner til blant annet dette formålet viser at vi har vilje og evne til å satse på alternativ energi.

Økt energibruk, ensidig kraftforsyning og stigende strømpriser er en utfordring for denne regjeringen, som det har vært for tidligere regjeringer. Ett enkelt tiltak er ikke nok for bedre energibalansen. Det må settes inn innsats på en rekke områder. Det har gjennom lang tid ikke vært gjort nok for å bedre energibalansen. Senterpartiet, med vår olje- og energiminister i spissen, tar ansvar og handler der andre tidligere ikke har gjort jobben sin.