Historisk arkiv

Surt og smålig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Politisk rådgiver Erik Lahnstein

Surt og smålig

Publisert i Smaalenenes Avis fredag 16.06.06

Det er grunn til å berømme Smaalenenes Avis for å være en viktig pådriver i arbeidet med å få utbedret E18 gjennom Østfold. Men på lederplass er det ofte en sjelden krass språkbruk og voldsomme utfall når saken og personene som jobber med denne skal beskrives. Dette er verken spesielt opplysende for Smaalenenes lesere eller til hjelp for saken.

I Samferdselsdepartementet opplever vi å ha en god dialog med representanter fra fylket, sentrale politikere, næringslivet og ordførere. Det setter vi stor pris på.

Som Smaalenenes lesere vil være godt kjent med, skaper nye og forhøyede anslag for hva det vil koste å bygge ut strekningen E18 mellom Krosby og Knapstad betydelige utfordringer for det arbeidet vi gjør for å få til en forsert utbygging av E18. Vi var kommet et godt stykke på vei i diskusjonen med fylkeskommunen om hvordan en forsering kunne være mulig, før de nye opplysningene om høyere kostnader kom på bordet.

Det at utbyggingen nå ser ut til å bli dyrere skaper utfordringer på to måter. For det første er det nødvendig med en ny og grundigere gjennomgang av prosjektet. Dette arbeidet er i full gang. Høyere kostnader i prosjektet gjør det selvfølgelig enda mer krevende å komme frem til en finansieringsløsning som kan sikre forsering.

I behandlingen av en samleproposisjon fra Samferdselsdepartementet, fikk samferdselsminister Liv Signe Navarsete bred tilslutning i Stortinget for at man skulle ta ut masse fra neste strekning som skal bygges ut, Krosby – Knapstad (man sprenger ut Romsås-tunnelen) til bruk under byggingen av parsellen E18 Momarken-Sekkelsten. Totalt vil dette kunne gi E18-utbyggingen en besparelse på 25-30 millioner kroner.

Jeg er helt enig med Smaalenenes Avis i at det grepet statsråden her tok, selvfølgelig er det eneste rette. Som statsråden informerte om hadde hun helst tatt opp saken tidligere med Stortinget, men denne informasjonen kom først på hennes bord noen få dager før behandlingen i Stortinget. Det er derfor ufattelig smålig at Smaalenene påstår at saken er et uttrykk for manglende ”kunnskap og engasjement” fra statsrådens side. Tvert i mot burde Smaalenene glede seg over at man tøyer den vanlige måten å behandle saker på og står på for å levere den løsningen vi alle er enige om at er bra. Når statsråden tydelig tilkjennegir at hun ikke er tilfreds med måten hun og dernest Stortinget er informert på, er jo dette et klart signal til Statens vegvesen om at rutinene må bli bedre.

Erik Lahnstein
Politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet (Sp)