Historisk arkiv

Stedfortreder for statsministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Stedfortreder for statsministeren

Én type spørsmål som dukker ofte opp når en statsminister er på reise eller ferie er: ”hvem er det som styrer landet nå?”, ”hvem er fungerende statsminister?”, ”hvem vikarierer for hvem når statsministeren og statsrådene tar sommerferie?” Svaret er at en norsk statsminister eller statsråd på reise, i dagens kommunikasjonssamfunn knapt nok er utenfor kontakt med sitt kontor og det øvrige regjeringsapparatet. Vedkommende trenger dermed ikke vikar på samme måte som tidligere.

De svært avgrensede tidsrommene der et annet medlem av regjeringen likevel utfører noen av statsministerens oppgaver, er når en annen leder regjeringskonferanser eller sitter ved kongens høyre side i Statsrådets møte på Slottet.

Noen få timer i uken
Regjeringskonferanser og statsrådsmøte utgjør i gjennomsnitt ikke mer enn 6-7 av ukens timer - om sommeren langt mindre. Statsministeren kan også i disse periodene som oftest kontaktes om det er nødvendig.

Når statsministeren og statsrådene nå etter hvert tar sine sommerferier, er det ikke planlagt statsrådsmøter og regjeringskonferanser mellom 30. juni og 3. august. Fra og med 3. august er det planlagt regjeringskonferanse én gang i uken og fra 4. august statsrådsmøte annenhver uke. Fra 1. september er regjeringsmøtene tilbake i normal gjenge, med statsrådsmøte hver fredag og regjeringskonferanse mandag og torsdag.

Rangordningen
Hvem som i statsrådsmøte og regjeringskonferanse fungerer i statsministerens rolle, avgjøres av rangordningen i regjeringen. I dagens regjering har partilederne Kristin Halvorsen og Åslaug Haga rang etter statsministeren.

Den videre rekkefølgen er utenriksminister Jonas Gahr Støre, statsrådene Anne-Grete Strøm-Erichsen, Helen Bjørnøy, Odd Roger Enoksen, Erik Solheim, Odd Eriksen, Liv Signe Navarsete, Øystein Djupedal. Bjarne Håkon Hanssen, Knut Storberget, Karita Bekkemellem, Trond Giske, Sylvia Brustad, Heidi Grande Røys, Terje Riis-Johansen og Helga Pedersen.

Stedfortredere for statsrådene
Det finnes en fast stedfortrederordning for den enkelte statsråd, igjen primært for å dekke opp de timene i uken som utgjøres av regjeringskonferanser og statsrådsmøte. Stedfortrederen kan ikke treffe avgjørelser av betydning i kollegaens departement; det forutsetter i så fall fullmakt gitt ved kongelig resolusjon om settestatsråd i hver enkelt sak.

I regjeringen Stoltenberg II er følgende regjeringsmedlemmer nå gjensidige stedfortredere for hverandre: Halvorsen – Djupedal, Haga - Enoksen, Støre - Solheim, Strøm-Erichsen – Storberget, Bjørnøy - Grande Røys, Eriksen - Pedersen, Navarsete - Riis-Johansen, Hanssen – Brustad, Bekkemellem – Giske.

Den daglige politiske ledelsen i et departement der statsråden er på reise eller ferie, er det vedkommende statssekretær som står for. Statssekretæren har fullmakt til å fatte avgjørelser på statsrådens vegne.