Historisk arkiv

Regjeringens treårsrapport:

Ny retning for Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

De tre partilederne i regjeringen gjør i dag opp status etter tre års samarbeid. - Vi holder orden i norsk økonomi i en tid med stor uro i verden rundt oss. Vi vil fortsatt ha styring og kontroll med penge- og finansmarkedet. Vi vil bruke pengene på de store oppgavene, på helse, omsorg, skole, vei og bane, og ikke på kutt i skattene, sier statsminister Jens Stoltenberg.

De tre partilederne i regjeringen gjør i dag opp status etter tre års samarbeid. - Vi holder orden i norsk økonomi i en tid med stor uro i verden rundt oss. Vi vil fortsatt ha styring og kontroll med penge- og finansmarkedet. Vi vil bruke pengene på de store oppgavene, på helse, omsorg, skole, vei og bane, og ikke på kutt i skattene, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Vi gikk til valg sammen for å gi Norge en ny retning. Vi lovet å skape mer rettferdig fordeling. Vi lovet å sette en stopper for privatisering av skole og velferd. Vi lovet å satse på fellesskapet framfor store kutt i skattene. Vi lovet å satse på næringsutvikling og samferdsel i hele landet. Det har vi gjort. Men vi vil mer, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Flertallsregjeringen har i tre år ført en politikk for å forandre og fornye Norge. På område etter område har regjeringen fulgt opp de målene som ble satt for tre år siden. Fellesskapsløsninger gir mange mennesker muligheter de ellers ikke ville hatt.

- Ett år før valget har vi gjennomført, eller er i gang med å gjennomføre, de fleste målene vi satte oss. Vi tar ansvar ved å bygge landet, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Regjeringen gjør opp status etter tre års samarbeid. Foto: SMK
De tre partilederne i regjeringen gjør i dag opp status etter tre års samarbeid. Foto: SMK.
 

De tre partilederne trekker fram en rekke eksempler på områder der regjeringen har hatt tydelige satsinger på de tre årene som har gått:

  • Aldri har flere vært i arbeid. Sysselsettingen har økt med 240 000. Arbeidsledigheten er halvert. Den har ikke har vært lavere på over 20 år.
  • Aldri har flere fått barnehageplass. Målet om full barnehagedekning vil nås. Det er bygget nær 34 000 flere barnehageplasser. 26 000 nye barn har fått plass i barnehage.
  • Vi har satset på kvalitet i skolen. Kunnskapsløftet er gjennomført på alle trinn fra høsten 2008. Regjeringen har økt antallet undervisningstimer i kjernefagene norsk, matematikk og engelsk med 5 timer på barnetrinnet fra høsten 2008, og med ytterligere 2 timer til fysisk aktivitet fra høsten 2009. Gratis frukt og grønt er innført på ungdomstrinnet og innen høsten 2009 blir det gratis læremidler på alle trinn i videregående skole. Med flere lærere på barnetrinnet styrkes opplæringen i lesing og regning.
  • Aldri har sykehusene behandlet flere. 50 000 flere pasienter ble behandlet i 2007, enn i 2005. Vi har styrket sykehusøkonomien og arbeider for bedre samhandling mellom sykehus og kommuner for å sikre kvalitet og sørge for at enda flere kan få behandling.
  • Norske kommuner har fått over 28 milliarder kroner mer til å løse viktige oppgaver som eldreomsorg og skole.
  • Aldri har det vært flere ansatte i omsorgssektoren. Vi har tilført sektoren mer enn 10 000 nye årsverk.
  • De historisk høye rammene til Nasjonal Transportplan er overoppfylt med 1,9 milliarder kroner.
  • Vi har forsvart arbeidstakernes rettigheter og stoppet svekkelsene av arbeidsmiljøloven.
  • Jordbruksavtalene legger til rette for en inntektsvekst over 3 år på 60.000 kr per årsverk
  • Vi har sikret offentlig eierskap til den viktige vannkraften for kommende generasjoner.
  • Kultur og frivillighet er styrket over hele landet gjennom oppfølgingen av kulturløftet.
  • Norge har fått en svært ambisiøs klimapolitikk. Vi følger opp med storstilt støtte til bevaring av regnskog, satsing på karbonfangst og lagring samt økte bevilgninger til fornybar energi.
  • Vi har nådd målet om å gi en prosent av landets samlede inntekter til verdens fattige.
  • I løpet av de siste 3 årene har vi økt bevilgningene til nordområdesatsing med nesten 1 milliard kroner.

- Et velutviklet og sterkt velferdssamfunn er den beste garantien for trygghet og forutsigbarhet for enkeltmennesket. Med felleskapsløsninger skaper vi virkelig frihet for den enkelte. Men vi må få alle med. Selv om vi er hele tiden arbeider for å utjevne forskjeller, er ikke jobben ferdig. Våre utfordringer er særlig knyttet til å sikre de som faller utenfor, oppsummerer de tre partilederne.

Selv om regjeringens oppsummering av tre år viser at mye er gjort, er partilederne opptatt av at det er viktig å konsentrere seg om hva om er utfordringene framover. De peker blant annet på følgende områder som er viktig å jobbe videre med fram mot valget neste høst:

  • Sykehusene og eldreomsorgen skal bli bedre
  • Elevene må lære mer på skolen
  • Sikre og skape arbeidsplasser i hele landet
  • Veier og jernbane skal bygges videre ut
  • Vi vil gjøre mer for klima og miljø