Historisk arkiv

Store saker fra regjeringen første halvår 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Vedlegg til pressemelding 106-11

Norsk økonomi er inne i en god utvikling. Flere er kommet i arbeid, og arbeidsledigheten har falt. Den økonomiske veksten er på vei opp. Den gode utviklingen i norsk økonomi er også et resultat av bevisste politiske valg. Regjeringen holder orden i økonomien og lykkes med å holde ledigheten lav og sysselsettingen høy.

Nasjonal helse- og omsorgsplan for perioden frem til 2015
Her presenterer regjeringen den politiske kursen for helse og omsorgstjenestene og konkretiserer gjennomføringen av samhandlingsreformens mål:

  • Satsing på helsefremmende og forebyggende arbeid.
  • Dempe veksten i bruk av sykehustjenester ved å legge til rette for at en større del av tjenestene blir levert i kommunene.
  • Gjøre tjenestene mer helhetlige og koordinerte for brukerne.  

Ny helse- og omsorgslov og ny folkehelselov
Ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester skal sikre samhandling mellom kommuner og sykehus, slik at pasientene får bedre helsetjenester der de bor. I den nye folkehelseloven får kommunene plikt til å forebygge sykdommer. Lovene danner grunnlaget for samhandlingsreformen som trer i kraft til neste år.

Kommuneproporsjonen 2012
Kommunene får til neste år en inntektsøkning på mellom fem og seks milliarder kroner. Mellom 3,75 og 3,25 av disse er frie inntekter. I tillegg blir fem milliarder kroner overført fra helseforetakene til kommunene i forbindelse med samhandlingsreformen. Siden 2005 har kommunenes inntekter økt med 48 milliarder kroner. Det har blant annet gitt 72.000 flere ansatte og en stor utbygging av tjenester som skole, barnehager og pleie- og omsorgstjenester.

Forvaltningsplan Barentshavet-Lofoten
Det legges til rette for petroleumsvirksomhet i flere områder, blant annet ved at tidligere omstridt område i Barentshavet sør konsekvensutredes med sikte på åpning, og ved at TFO-området utvides. Leteaktiviteten etter olje og gass opprettholdes, og oljeindustrien får tilgang til interessante letearealer innen miljømessig forsvarlige rammer. I havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, som regnes som noen av de mest verdifulle områdene langs kysten, blir det ikke konsekvensutredning, men ytterligere innhenting av kunnskap.

Petroleumsmeldingen
Olje- og energiministeren legger i dag, 24. juni, frem stortingsmeldingen “En næring for framtida – om petroleumsvirksomheten”. Regjeringen ønsker å legge til rette for en bevisst satsning for å opprettholde produksjonen fra næringen på et meget høyt nivå i tiår fremover.

Kraftledning Sima-Samnanger
Etter en grundig gjennomgang fra fire ekspertutvalg konkluderte Olje- og energidepartementet med at bygging av luftledninger mellom Sima og Samnanger er den løsningen som gir den nødvendige tryggheten for strømforsyningen i Bergensregionen, både på kort og lang sikt.

Eierskapsmeldingen
Regjeringen vil opprettholde omfanget av statens eierskap på om lag dagens nivå og være en aktiv, profesjonell og langsiktig eier. Regjeringen vil etablere nye landsdekkende såkornfond for å stimulere til økte investeringer i tidlig fase, og dermed fremvekst av nye bedrifter. Det vil bli tilført ytterligere investeringskapital til Investinor.

Statlige planretningslinjer for strandsonen
De nye retningslinjene for strandsonen sikrer muligheter for utvikling i distriktene. En streng praksis for bygging i sentrale strøk opprettholdes, mens det i områder med mindre press på arealene gis større rom for å vurdere utbygging gjennom kommunale planer, spesielt til næringsutvikling.

Ulike verneplaner (Eksempel: Verneplan Sølen, Verneplan Rohkuuborri, Verneplan Langsua, Skogvern Nordland)
Regjeringen har i første halvår vedtatt flere verneplaner. Målet er å verne et representativt utvalg av norsk natur, blant annet særegne og villmarkedspregede naturområder som inneholder verdifulle økosystemer og landskap.

Uførereformen
Regjeringen har lagt frem forslag til ny uføreordning som vil sikre økonomisk trygghet for dem som ikke kan jobbe, bedre mulighet til å kombinere uføretrygd og arbeid og god alderspensjon også til uføre.

Stortingsmelding om ungdomsskolen
Stortingsmelding 22 Motivasjon – Mestring - Muligheter er den aller første på området siden ungdomsskolen ble innført for over 40 år siden. Regjeringen foreslår blant annet at det innføres valgfag på ungdomstrinnet fra høsten 2012 og at undervisningen skal bli mer variert og praktisk.

Deltakelse i NATO-operasjonen i Libya
Norge støtter gjennomføringen av alle deler av FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1973 for å beskytte sivile i Libya. Norge har siden 24. mars deltatt med et militært bidrag bestående av 6 F-16 fly med støttekapasiteter i operasjoner i Libya. I tillegg har Norge bidratt med 80 millioner kroner i humanitær bistand overfor Libya og deltar i prosessene med å finne en politisk løsning på konflikten. Regjeringen har besluttet å videreføre det militære bidraget fra 24. juni og frem til 1. august med inntil 4 F-16 fly.

Revidert nasjonalbudsjett
Det går godt i norsk økonomi og Norge har klart seg bra gjennom finanskrisen. Dermed kunne regjeringen i revidert nasjonalbudsjett annonsere at bruken av oljepenger i år vil ligge omkring 10 milliarder under den såkalte fireprosentbanen i handlingsregelen, etter at det ble satt inn ekstra midler for å holde hjulene i økonomien i gang under finanskrisen.

Delelinjeavtalen
7. juni utvekslet utenriksminister Jonas Gahr Støre og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ratifikasjonsdokumentene i Oslo. Med dette er alle skritt gjennomført for å gjøre avtalen mellom Norge og Russland bindende. Avtalen trer i kraft 7. juli. Området representerer nye muligheter for petroleumsaktivitet i nord som kan øke verdiskapingen og gi arbeidsplasser. Så snart avtalen er trådt i kraft vil regjeringen starte arbeidet med å innhente seismiske data for å vurdere ressurspotensialet. Før området kan åpnes for petroleumsaktivitet, vil myndighetene gjennomføre en grundig prosess med konsekvensutredning.

Rovdyrforlik i Stortinget
I tråd med regjeringens plattform har regjeringen invitert Stortinget til å inngå bredt forlik om bestandsmål for ulv og bjørn. Regjeringen er tilfreds med at alle partiene på Stortinget er blitt enige om endringer i rovviltforvaltningen i tråd med dette.