Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Nasjonal og lokal valgkamp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Dagens Næringsliv 1. september 2007

Vi som driver med rikspolitikk skal være varsomme med å ha veldig sterke meninger om hva som er gode løsninger i den enkelte kommune. Men samtidig mener jeg at det må gå en klar linje mellom hva et parti mener nasjonalt og hva det gjør lokalt. Velgerne fortjener å vite hvilke verdier partiene synes er viktige, hvilke saker de er opptatt av og hvilke prinsipper vi mener skal styre politikken. For det er store sammenhenger mellom det nasjonale og det lokale, skriver statsministeren i Dagens Næringsliv.

Den første delen av årets valgkamp ble fullstendig overskygget av en sak om skatteunndragelse og hemmelige kontoer. Problemstillingen er svært fremmede for de ungdommene jeg møtte på Søndre Nordstrand tidligere denne uken. Rundt bordet på Søndre Holmlia Fritidssenter har de neppe diskutert skjebnen til Oslos ordfører. Der gjør de isteden lekser. På senteret som eies av bydelens borettslag kommer barn som ikke har råd til å gå på SFO etter skolen eller være med i det vanlige idrettslaget. Med leksehjelp, arbeidstrening og et eget idrettslag håper de å lykkes med å gi bydelens barn en bedre start. Kun 40 prosent av ungdommene fra Oslobydelen fullfører skolegangen. Lykkes vi ikke med å få ungdommene på Søndre Nordstrand til å fullføre videregående skole, lykkes vi ikke med å bekjempe de store forskjellene i Oslo. Det er en av de viktige sakene denne valgkampen bør handle om.

 

I et kommunevalg foregår valgkampen på to plan – et i strekket mellom regjeringskvartalet, Akersgata, Stortinget og tv-debattene. Der råder rikspolitikerne med nasjonale utspill, partiprogrammer og prinsippdebattene. Det andre planet er i den enkelte kommune, i lokalsamfunnene der folk bor. Som partileder får jeg gleden av å møte mange av kandidatene våre i en valgkamp og komme tett på hva som er viktig der de bor. Som i Stjørdal der en av de store kampsakene er om Husbyjordet skal bli en folkepark eller bygges ut som hotell eller i Kristiansand der kampen om strandsonen er viktig. I Mosjøen var jeg med på åpningen av en ny og flott anodefabrikk rett før helgen. Nær 100 nye arbeidsplasser betyr mye for Nordlands-kommunen. Det gir både giv for næringslivet, men også giv til kommunen fordi dette gir skatteinntekter som kan brukes til å bedre eldreomsorgen eller investere i skolen. I går var det vegåpning i Østfold som sto på mitt program – også det en stor og viktig sak for de som nå får lettere jobbreise.     

 

Noen har prøvd å lage en sak ut av at rikspolitikerne bør holde seg unna en lokal valgkamp. Det er jeg veldig uenig i. Vi som driver med rikspolitikk skal være varsomme med å ha veldig sterke meninger om hva som er gode løsninger i den enkelte kommune. Det er jeg enig i. Der er jeg også helt trygg på at de som er nærmest situasjonen kan gi det beste svaret.

 

Men samtidig mener jeg at det må gå en klar linje mellom hva et parti mener nasjonalt og hva det gjør lokalt. Velgerne fortjener å vite hvilke verdier partiene synes er viktige, hvilke saker de er opptatt av og hvilke prinsipper vi mener skal styre politikken. For det er store sammenhenger mellom det nasjonale og det lokale. I Arbeiderpartiet går vi for eksempel til valg på at alle skal med, på at vi skal fortsette arbeidet for samfunn preget av mer fellesskap og mer rettferdighet. Vi har pekt ut fire saker som er våre viktigste i denne valgkampen: skole, eldreomsorg, arbeid og miljø. Disse fire sakene er tett knyttet til vårt verdistandpunkt om at fellesskapet skal ta ansvar for å finne de gode løsningene. Derfor må politikken henge sammen. Det som skjer i det store fellesskapet Norge påvirker det som skjer i det lille fellesskapet i den enkelte kommune.

 

Noe av det aller viktigste som styrer kommune-Norge er hvor mye penger de får. Det er det som avgjør det lokale handlingsrommet. Derfor er det avgjørende for Arbeiderpartiets ordførere – og alle andre ordførere - at de har politikere i regjering og storting som sørger for mer penger til kommunene. Over hele landet kan ordførerkandidatene i år gå til valg med visshet om at kommunen deres får mer å rutte med framover. Det gir muligheter til lokale satsinger. Jeg er for eksempel stolt av Skedsmo kommune som har brukt pengene på å få i gang to heldagsskoler allerede. Vi ser at det gir gode resultater. Nå ønsker vi å få til lengre skoledag for de minste i hele landet, med mer tid til læring, mer tid til lek og mer tid til leksehjelp. Mye kan gjøres lokalt, men det er god hjelp for den enkelte kommune at regjeringen nå har bestemt seg for å øke skoleuken med fem nye timer på 1.–4. trinn. Fra skoleåret 2008-2009 blir det to timer ekstra matematikk, to timer norsk og én time engelsk. Når det vi gjør lokalt og det vi gjør nasjonalt henger sammen får vi til mer.

 

Derfor må en kommunevalgkamp også handle om det nasjonale. Når noen partier vil ha mer makt til staten og mindre til kommune, er det en viktig sak for den enkelte kommune også. Når noen partier mener skattelette er viktigere enn penger til å løse fellesoppgaver som skole og eldreomsorg er det viktig i et kommunevalg fordi det er ute i kommunene de vil mangle inntekter til å drive skole og eldreomsorg dersom pengene isteden brukes opp på skattelette. Når noen partier mener at SFO ikke er et offentlig ansvar, men bør drives av foreldre og frivillige organisasjoner, hører det hjemme i kommunevalgkampen fordi det er i kommunene, der elevene og foreldrene bor, at SFO-tilbudet bestemmes.

 

Om 9 dager er det valg. Noen vil gå til valglokalet for å stemme mot privatisering av eldreomsorgen eller for kulturhus. Men jeg tror de aller fleste som stemmer ikke gjør det ut fra enkeltsaker, men ut fra summen av mange store og små standpunkt som partiene står for, for en større ide som gir retningen for hva slags samfunn en vil ha. Noe som handler om tråden fra kampen om det skal være folkepark eller hotell på Husbyjordet i Stjørdalen til de grunnverdiene de ulike partiene står for. I hvert fall håper jeg det. Fra mitt politiske ståsted håper jeg at flere av de som skal stemme er opptatt av de ungdommene på fritidssenteret på Holmlia som ikke fullfører videregående skole, av barn som ikke har råd til å være med i idrettslaget og foreldre som sliter med å komme inn i arbeidslivet, og eldre som er engstelige for hva slags omsorg de får når de en dag trenger hjelp. Det er mange ting som er viktig i en kommunevalgkamp. Jeg vil ikke si at en hemmelig konto i Sveits ikke er viktig. Men det finnes ting som er viktigere.