Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Tale til dronning Sonja på hennes 70-årsdag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Stavanger Kulturhus, 4. juli 2007

Vi som er med på feiringen her i Stavanger i dag – både siddiser og andre – har hele folket med oss når vi gratulerer dronning Sonja med dagen, og ønsker alt godt for årene som kommer!

Deres Majesteter,

Deres Kongelige Høyheter,

kjære alle sammen!

Trøkket i dette sceneshowet med Metropolis viser at vår kongefamilie ikke bare tar med våre stolte kulturtradisjoner – vår kongefamilie løfter også fram det nye, det unge, det framtidige.

Midt blant oss her er vår 70 år unge dronning Sonja.

Vi gratulerer!

Dronningen er en av de to hovedpersonene i eventyret om den unge Sonja fra Vinderen som møtte kadetten som het Harald og bodde på Slottet. Neste år er det førti år siden de giftet seg og ble Norges kronprinspar.

Vi vet det var vanskelig før det var klart at det kunne bli dem. Vi vet også at veien fram dit var med på å gjøre dem til det de nå er: vårt rause, åpne og verdige kongepar – kong Harald V og dronning Sonja. ”To liv, én gjerning”. Et liv i tjeneste for sitt folk.

Kronprinsesse Sonja kom inn i det offentlige rom som en frisk vårvind. Det kom barn. Det kom aktivitet. Grenser ble flyttet i forhold til offentligheten som kom stadig tettere på. Selv husker jeg dronningens duett med Titten Tei på Momarkedet, med særlig glede. Dette var nytt. Det var friskt. Det varmet i vide kretser.

Kjære dronning Sonja,

To ting forbinder vi dronningen med: kultur og friluftsliv. Enten det er i galleriene eller på fjelltoppen – gjerne med et kamera rundt halsen, så stråler hun.

På sine reiser er dronningen en kunnskapsrik og engasjert ambassadør for norsk kunstliv. Vår dronning imponerer. Hjemme og ute.

Jenta fra Vinderen har vandret langt disse femti årene. Noe av veien har hun måttet vandre alene. Kongen kjente vandringen fordi han er født til den – dronningen måtte lære underveis. Nå og da har det nok kostet å forme en dronningrolle for vår tid. Men først og fremst ser vi på dronningen at det har vært berikende!

Allerede som kronprinsesse viste Sonja at det var en samfunnsengasjert kvinne som nå var kommet inn i kongefamilien.

Hun ble beskytter for en rekke organisasjoner, hun var en aktiv visepresident i Norges Røde Kors, hun har besøkt flyktningeleire, institusjoner for vanskeligstilte, sykehus og aldershjem.

Det er et varmt menneske med stor omtanke og hjertelag folk møter når dronningen kommer på besøk.

Og det er på ingen måte over. Konger og dronninger pensjonerer seg jo ikke. Det er vi glade for!

Dagens vandring i vakre Stavanger er et stykke friluftsliv uten fjellstøvler. Når regjeringen så kan invitere til barnekunstutstilling her på Sølvberget, tror vi dronningen setter pris på kombinasjonen.

Utstillingen heter ”Til dronningen”.

Den er blitt til i et kreativt samarbeid mellom barn ved kulturskoler landet over, Stavanger Museum, Fylkesmannen i Rogaland, Stavanger 2008 og Stavanger Kulturhus. Utstillingen vil være åpen i hele sommer. Takk til alle for flott innsats!

Kjære dronning Sonja,

I tillegg til utstillingen har regjeringen også en mer personlig gave som dronningen vil finne når hun om noen dager kommer til Mågerø. Det er en stor, blå krukke av kunstneren Kjell Nupen.

Det står en lignende Nupen-krukke utenfor kontoret mitt, som jeg ser hver morgen. Den gir travle mennesker ny energi. Den bidrar til sinnets munterhet.

Vi som er med på feiringen her i Stavanger i dag – både siddiser og andre – har hele folket med oss når vi gratulerer dronning Sonja med dagen, og ønsker alt godt for årene som kommer!

Utstillingen ”Til dronningen” ønsker dronningen velkommen inn!