Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Vi satser i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Kronikk i Bergensavisen 21. oktober 2008

Statsministeren besøkte Bergen 21. oktober. I denne kronikken i Bergensavisen skriver han at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009 bidrar til en stabil utvikling i norsk økonomi og at det er et budsjett som bidrar til viktig og nødvendig utvikling i Bergen.

Regjeringen la nylig fram forslaget til statsbudsjett for 2009. Det er et budsjett som bidrar til en stabil utvikling i norsk økonomi og det er et budsjett som bidrar til viktig og nødvendig utvikling i Bergen.

I dag er jeg så heldig at jeg får være med på åpningen av den nye tørrdokken på Haakonsvern. Dokken står klar to og et halvt år etter at regjeringen gikk inn for bygging, og Forsvaret vil nå til enhver tid ha tilgang til dokk for de nye fregattene. Dette er et løft for Forsvaret og et løft for Bergen som forsvarsby. Haakonsvern er viktig for Bergen, men også for Norge. Her har Sjøforsvaret sitt sentrum. I tiden framover vil satsingen på Bergen som Sjøforsvarets hovedbase fortsette. For 2009 er det avsatt om lag 290 millioner kroner til ulike byggeprosjekter, bl.a logistikksenter, til Kysteskadrens driftsstab, militært treningsanlegg og til infrastruktur og fjernvarme.

Det har lenge vært snakk om statlige byggeprosjekter i Bergen, og behovet for å komme i gang med bygging. I statsbudsjettet for 2009 har regjeringen tatt tak i dette. Regjeringen foreslår å bevilge 60 millioner kroner til nybygg ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Nybygget vil samle odontologiutdanningen med laboratorium og tannpleierutdanningen. I tillegg vil nybygget gi plass til tannlegevakt og sentralklinikk for Bergen, den offentlige tannhelsetjenesten i Hordaland og et odontologisk kompetansesenter for Vest-Norge. Regjeringen foreslår også at arbeidet på et nytt bygg for å samlokalisere Høgskolen i Bergen på Kronstad kommer i gang i 2010. Høgskolen er spredt på flere steder i Bergen og holder til i lokaler som er uhensiktsmessige og i dårlig stand. Nybygget på Kronstad vil samordne høgskolen på et samlet campusområde og gi nye og funksjonelle lokaler for virksomheten.

Regjeringen foreslår også 20 millioner kroner til å sette i gang byggingen av nye lokaler for Gulating lagmannsrett i 2009. Dette vil sørge for at Gulating lagmannsrett får tidsriktige og funksjonelle lokaler som legger til rette for effektiv saksavvikling, samtidig som hensynet til trygghet, tilgjengelighet og åpenhet blir ivaretatt.

Det regjeringen foreslår i statsbudsjettet er viktig for Gulating, for Universitetet og for Høgskolen, men det er også viktig for Bergen by. Nye Gulating lagmannsrett vil for eksempel reise seg som et flott bygg i hjertet av byen.

Også barna våre har krav på sunne omgivelser. Regjeringen etablerer nå en ny ordning for investering i skolebygg og svømmeanlegg. Investeringsrammen for kommuner og fylkeskommuner vil være på 15 milliarder kroner over åtte år. Elever og lærere har krav på et godt fysisk arbeidsmiljø som gir gode vilkår for undervisningen.

Regjeringen prioriterer å styrke fellesskapet framfor å gi skattelette. Dermed kan vi heve kvaliteten på fellesskapsløsninger innen helse, omsorg, skole og barnehage.

Helse Vest får neste år økte bevilgninger på over 240 millioner kroner for å rette opp skjevfordeling mellom de regionale helseforetakene. Dessuten får innsatsen for miljø, utvikling og forskning et betydelig løft.

Vi trenger en tryggere, mer miljøvennlig og effektiv samferdsel i hele landet. Derfor foreslår vi en historisk satsing med 28 milliarder kroner til samferdselsformål, en økning på 3,2 milliarder kroner fra 2008. Med dette forslaget tar vi et nytt stort løft for utbygging, drift og vedlikehold av veg- og jernbanenettet i hele landet – også i Bergen.

Vi vil redusere forskjellene i samfunnet. Regjeringen foreslår derfor den største bevilgningsøkningen til fattigdomstiltak noensinne, og øker bevilgningen med 1,25 milliarder kroner i 2009. Forskjellene i levekår utjevnes blant annet gjennom økte minstepensjoner, utvidet bostøtteordning og innsats for arbeidsledige.

Vår styrking av fellesskapet er mulig fordi vi har sagt nei til store kutt i skattene til de som har mest. Budsjettet møter utfordringene i Norge på viktige områder. Vi fortsetter å bygge det norske samfunnet på en måte som ikke setter arbeidsplassene og familienes økonomi over styr. Det kommer også Bergen til gode.