Historisk arkiv

Internasjonal festforestilling åpnet Ibsen-året

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Lørdag 14. januar ble verden invitert inn i Oslo Rådhus for å vise hvilken betydning Ibsen har i dagens internasjonale kulturliv. Arrangementet var startskuddet for Ibsenåret 2006, som markeres med mer enn tusen arrangementer over hele verden. (16.01.06)

16.01.2006

Lørdag 14. januar ble verden invitert inn i Oslo Rådhus for å vise hvilken betydning Ibsen har i dagens internasjonale kulturliv. Arrangementet var startskuddet for Ibsenåret 2006, som markeres med mer enn tusen arrangementer over hele verden.

Ti prominente kvinnelige Ibsen-tolkere fikk tildelt Ibsen Centennial Award under festforestillingen. Fra venstre: Angela Winkler, Isabelle Huppert, Bibi Andersson, Liv Ullmann, Saoli Mitra, Ghita Nørby, Wenche Foss, Glenda Jackson, Claire Bloom og Lise Fjeldstad. Foto: Marta Haga.

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre var tilstede under festforestillingen, som ellers var spekket med internasjonale skuespillerstørrelser som Claire Bloom, Glenda Jackson, Saoli Mitra, Angela Winkler og Isabelle Huppert, som alle har hatt kvinnelige hovedroller i Ibsen-stykker. De fikk selskap av de skandinaviske førstedamene Ghita Nørby, Bibi Andersson, Liv Ullmann, Lise Fjeldstad og Wenche Foss. Konferansier var Kåre Conradi.

Den internasjonale dimensjon er et særtrekk ved Henrik Ibsen. Ibsens diktning er universell og taler til mennesker over hele verden. Personene i teaterstykkene angår oss like mye i dag som for mer enn 100 år siden. Mange av de sosialpolitiske tema han tar opp står på FNs agenda, som for eksempel ytringsfrihet, likestilling og korrupsjon. Dette er også spørsmål som Norge er opptatt av, og som utenrikstjenesten kan sette fokus på under Ibsenåret. Ibsens dagsaktuelle tematikk kan f.eks. danne en relevant ramme for dialog mellom kulturer.

Internasjonalt og langsiktig kultursamarbeid, som Ibsenåret er et eksempel på, har potensielt stor og positiv betydning for Norges omdømme. I mange land er Ibsen mer kjent enn Norge. Gjennom Ibsenåret kan vi koble Norge og Ibsen tettere sammen. Blant annet har Utenriksdepartementet lansert nettstedet Ibsenworldwide.info som gir fyldig informasjon om Ibsen på 18 språk i 91 land.

Sammen med Ibsenåret 2006 og fagmiljøer hjemme og ute gjennomføres et omfattende utenlandsprogram hvor Utenriksdepartementet har en koordinerende rolle. Ibsenårets utenlandsprogram viser respekt for Ibsens dramatikk og den kunstneriske egenart, samtidig som vi bidrar til troverdig profilering av det moderne Norge.

Ved siden av å markere og feire Ibsen, peker Ibsenårets program også fremover ved å ha fokus på Ibsen som inspirator også for mange av dagens kunstnere.

Utenriksminister Jonas Gahr Støres tale under mottakelsen i Oslo Rådhus 14. januar etter åpningsforestillingen, les her.