Historisk arkiv

Libanon og Syria — ingen nordmenn skadet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det norske ambassadekontoret i Beirut har ikke blitt utsatt for angrep i forbindelse med søndagens demonstrasjoner. Det norske ambassadekontoret i Beirut er styrket med personell fra ambassaden i Amman. I tillegg er det sendt ut ekstra forsterkninger fra Norge. (05.02.06)

Norge reagerer skarpt på angrepet på det danske ambassadekontoret i Beirut i dag.

Det norske ambassadekontoret i Beirut har ikke blitt utsatt for angrep i forbindelse med søndagens demonstrasjoner. Utenriksdepartementet har ikke fått informasjon om at nordmenn er kommet til skade i Libanon eller i Damaskus.

Det norske ambassadekontoret i Beirut er styrket med personell fra ambassaden i Amman. I tillegg er det sendt ut ekstra forsterkninger fra Norge.

Ambassadekontoret i Beirut har kontaktet nordmenn på stedet med anmodning om at de holder seg i ro og utviser ekstra overvåkenhet.

Det er et hundretalls nordmenn i Libanon som har registrert seg på ambassadekontoret. Gjennom ambassadekontoret har man fått kontakt med de fleste av disse. Kun et fåtall personer har så langt ønsket å forlate Libanon.

Utenriksministeren har i løpet av helgen drøftet situasjonen med sine kolleger både i regionen og fra andre land. Inntrykkene fra samtalene er en entydig fordømmelse av de voldelige aksjonene, samt et ønske om at man nå gjør sitt ytterste for å legge grunnlaget for styrket kontakt og dialog.

Situasjonen er for øyeblikket rolig i Syria. Utenriksdepartementet fraråder likevel norske borgere å reise til Syria, og oppfordrer dem som allerede er der til å forlate landet.

Ambassaden i Damaskus arbeider med å bistå norske borgere, som ønsker dette, med utreise fra Syria. 11 norske borgere har så langt gitt beskjed om at de ønsker å reise. Disse reiste i ettermiddag fra Damaskus og lander i Wien søndag kveld.

Det er overfor syriske myndigheter understreket at de har et ansvar for sikkerheten for norsk personell og ambassaden i landet. Det vil bli levert en skriftlig protest til syriske myndigheter. Videre vil Norge holde syriske myndigheter økonomisk ansvarlig for de ødeleggelser som er skjedd. Norske myndigheter vil også ta saken opp i relevante FN-organer.

Sikkerhetssituasjonen varierer fra land til land. De fleste steder er situasjonen rolig.

Utenriksdepartementet har instruert norske utenriksstasjoner om å vurdere sikkerhetssituasjonen og ta nødvendige forholdsregler. Utenriksstasjonene vil sammen med Utenriksdepartementet løpende vurdere sikkerheten for nordmenn i utlandet.