Historisk arkiv

Norge kritiserer flere land for grove menneskerettighetsbrudd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I sitt innlegg til FNs menneskerettighetsråd tok Norge opp grove brudd på menneskerettighetene i Iran, Burma, Afghanistan, Kenya, Sudan og Den demokratiske republikken Kongo. Innlegget ble holdt av Norges FN-ambassadør i Genève, Bente Angell-Hansen.

I innlegget vektla Angell-Hansen særlig fengslingen av fredelige demonstranter, journalister og opposisjonspolitikere i Iran. Hun oppfordret myndighetene til å løslate disse og til å la menneskerettighetsforkjempere operere med større frihet. I denne sammenheng uttrykte hun særlig bekymring over den fortsatte stengningen av Shirin Ebadis senter for menneskerettighetsforkjempere. 

Det norske innlegget fordømte videre massive menneskerettighetsovergrep i Burma og tok særlig opp situasjonen for Daw Aung San Suu Kyi. Norge ba om umiddelbar løslatelse av politiske fanger, menneskerettighetsforkjempere og demokratiaktivister. 

I forhold til situasjonen i Afghanistan uttrykte Norge sterk bekymring over anklagene om valgfusk og oppfordret alle parter til å avvente valgkommisjonen og klagekommisjonens arbeid.  Ambassadør Angell-Hansen oppfordret videre afghanske myndigheter til å endre kvinnediskriminerende bestemmelser i den foreslåtte familieloven for shia-minoriteten.