Historisk arkiv

Forurensing, miljø og norsk hjelp til Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Invitasjon til pressefrokost hos utviklingsministeren torsdag 21. september kl. 09.30. Både Solheim og miljøvernminister Helen Bjørnøy vil være tilstede. (20.09.06)

Priv. til red.

Dato: 20.09.06

Forurensing, miljø og norsk hjelp til Kina

Pressefrokost hos utviklingsministeren, torsdag 21. sept., klokken 09.30.

Den voldsomme økonomiske veksten i Kina har sin pris: Kinesiske myndigheter og miljøvernorganisasjoner er svært bekymret over store utslipp av miljøgifter, forurensing av elver og drikkevann, og de store miljømessige og økonomiske konsekvensene dette har for Kina, men også for det globale samfunn.

Utenriksdepartementet og Miljøverndepartementet ønsker journalister hjertelig velkommen til pressefrokost på kontoret til utviklingsminister Erik Solheim, torsdag 21. september, klokken 09.30. Både Solheim og miljøvernminister Helen Bjørnøy vil være tilstede.

Temaet for samtalen med de to statsrådene vil bli søndagens reise til Kina. Solheim og Bjørnøy legger da ut på et fire dagers langt besøk, hvor Kinas store og voksende miljøproblemer vil være en helt sentral del av samtalene med kinesiske myndigheter. Regjeringen har utpekt miljøsamarbeid som et av sine viktigste satsningsområder i utviklingspolitikken, og under besøket i Kina vil flere avtaler om et tettere samarbeid med kineserne bli underskrevet. Kina sliter med en sterk forurensing – utslipp som påvirker miljøet og millioner av mennesker. Et bedre samarbeid, norsk miljøteknologi og norsk miljøkunnskap kan rette opp noe av dette, håper regjeringen.

Et annet viktig tema for besøket er Kinas sterke og voksende engasjement i Afrika. Kina har på få år blitt den tredje viktigste handelspartneren til afrikanske land, og ønsket om sikre leveranser av olje- og råvarer står sentralt i kinesernes engasjement. Dette vil påvirke Norges utviklingspolitikk i Afrika på kort og lang sikt. Erik Solheim ønsker derfor å ha en dialog med kineserne om engasjementet i Afrika, for å finne ut hvordan Norge og Kina kan trekke i samme retning.

Pressefrokosten er en uformell sammenkomst. Utviklingsministeren serverer frokost og kaffe.

Oppmøte ved hovedinngangen i UDs Nordkvartal, 7. juni-plassen, klokken 09.25.

Utviklingsministeren og miljøvernministeren ønsker hjertelig velkommen.

Spørsmål rettes til informasjonssjef Roy Freddy Andersen, 9061 0530.