Historisk arkiv

Norge spisser kravene til FN — og lover langsiktig støtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Dersom de tre utvalgte FN-organisasjonene imøtekommer norske forutsetninger, vil de få 200 millioner kroner mer i støtte neste år. (10.01.06).

Norge spisser kravene til FN – og lover langsiktig støtte

10.01.2006

Regjeringen arbeider for et styrket FN. Som et ledd i dette, har utviklingsminister Erik Solheim sendt brev til tre av de største mottakerne i FN av norsk bistand. I brevene klargjør utviklingsministeren norske forventninger til FNs fond og programmer. Organisasjonene dette gjelder er FNs utviklingsprogram (UNDP), FNs befolkningsfond (UNFPA), FNs barnefond (Unicef). I brevene legges det samtidig opp til mer langsiktig finansiering og økte midler dersom de norske kravene imøtekommes.

Utviklingsministeren skriver blant annet at FN må gjøre mer for menneskerettigheter og likestilling, ved systematisk å inkludere dette i sine planer. Videre heter det i brevene at organisasjonene må følge opp reformprosessene i FN, ved å samarbeide tettere med hverandre på landnivå og om kjernetemaer som hiv og aids.

Samtidig som kravene til FN spisses, gis det i brevene løfter om bedre giverskap fra Norges side. De tre organisasjonene, UNDP, UNFPA og Unicef, loves for første gang flerårige tilsagn. Dette innebærer at Norge gir løfter om bidragsstørrelse til FN-programmene for mer enn ett år av gangen. Håpet fra norsk side er at dette skal føre til bedret økonomisk forutsigbarhet for FN.

Dersom organisasjonene imøtekommer de norske forutsetningene, legges det også opp til en betydelig økning av de årlige bidragene. Til sammen dreier det seg om 200 millioner kroner mer i støtte til UNDP, UNFPA og Unicef neste år.