Historisk arkiv

WTO. Ministermøte i Genève 29. juni:  Forslag til tekster

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

29. juni møtes rundt 40 ministre i WTO til et uformelt møte i Genève - i et forsøk på å komme fram til enighet på to av WTO-forhandlingenes hovedområder. (23.06.06)

WTO. Ministermøte i Genève 29. juni: Forslag til tekster

Det vil den 29. juni og påfølgende dager bli holdt et uformelt ministermøte om WTO-forhandlingene i Genève. Møtet vil bli ledet av generaldirektør Pascal Lamy, som også er formann for hovedkomiteen for forhandlingene (TNC), og ambassadør Eirik Glenne, formann for WTOs hovedråd. Det antas at ca. 40 ministre vil delta, men antallet er fortsatt noe usikkert. Fra norsk side deltar utenriksminister Jonas Gahr Støre og landbruks - og matminister Terje Riis-Johansen. Samtidig med ministermøtet vil det bli holdt uformelle møter i TNC, der alle WTOs medlemsland vil bli holdt orientert og kan bidra med innspill, og møterunden vil bli avsluttet med et formelt møte i TNC.

Hensikten med dette møtet er at ministrene skal diskutere - og så langt det er mulig komme til enighet om - såkalte "modaliteter" for to av hovedområdene i WTO-forhandlingene, landbruk og industrivarer inkludert fisk (NAMA - non agricultural market access). Som grunnlag for diskusjonen har formennene for forhandlingsgruppene på disse to områdene, hhv. ambassadør Crawford Falconer (New Zealand) og ambassadør Don Stephenson (Canada), lagt frem forslag til slike modaliteter. Vedlagt følger disse to dokumentene: