Historisk arkiv

Solheim presser på for reform i FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Svært positivt, er utviklingsminister Erik Solheims dom etter sitt møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i New York denne uka. FN-reform og Palestina var viktige temaer som ble diskutert.

Denne uken møtte utviklingsminister Erik Solheim FNs nye generalsekretær Ban Ki-moon i New York. FN-reform og Palestina var to av temaene som ble diskutert.

- Møtet var svært positivt. Ban er engasjert og lyttende og har egne standpunkter. Han viser en klar vilje til å gjennomføre FN-reformer. Jeg synes også at det er positivt at han reiser til Midtøsten nå så tidlig, det vil bygge opp under mulighetene for å få en fredsprosess på skinnene i Midtøsten, sier Solheim. 

Ban Ki-moon reiser til Midtøsten denne uken for å selv treffe den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Ban understreket hvor viktig det er å vise at man Utviklingsminister Erik Solheim møtte FNs generalsekretær Ban Ki-moon i New York. Foto: Marte Lid, UDanerkjenner denne felles regjeringen mellom Hamas og Fatah som et skritt i riktig retning. Han advarte samtidig mot en isolasjonslinje, selv om man ikke var enige i alt avtalen. 

Kvinner, antikorrupsjon og et FN i hvert land

Et av de viktigste temaene for Norge i FN er behovet for reform. Solheim understreket spesielt at det er viktig for Norge med fortgang i prosessen. Norge ønsker først og fremst at det blir en samordning på landnivå med ett FN i hvert land. Dette reformarbeidet er satt i gang i åtte pilotland, og det blir svært spennende å følge utviklingen av dette.  

Kvinner og likestilling er også et tema som står Norge svært nær. – Det har alltid vært behov for å kjempe for kvinners rettigheter, og det vi har gjort hittil er ikke nok, sier Solheim. Norge vil presse på for at likestilling blir en prioritert del av FNs reformarbeid. 

Antikorrupsjon er tema for mange av møtene på Solheims besøk i New York og Washington denne uken, og FN er ikke noe unntak. Korrupsjonsbekjempelse ble tatt opp som et av de områdene der Norge følger FN med argusøyne.  

I tillegg til Ban Ki-moon møtte Solheim Asha-Rose Migiro, FNs visegeneralsekretær. Både Ban og Migero var positive til Norges engasjement for FN-reform. Andre møter der FN-reformen og Norges krav til FN ble tatt opp, var med UNDPs leder Kemal Dervis og Unicefs direktør Ann Veneman. I de årlige tilsagnsbrevene om norsk støtte, har Norge stilt flere krav til organisasjonene.