Historisk arkiv

FNs generalsekretær ber Norge opprettholde engasjement på Afrikas Horn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret Norge til å opprettholde Norges engasjement på Afrikas Horn da han møtte stassekretær Raymond Johansen i Roma tirsdag 3. juli. Generalsekretæren uttrykte spesiell bekymring for utviklingen på grensen mellom Etiopia og Eritrea.

- Norge har engasjert seg for å få partene i grensekonflikten mellom Etiopia og Eritrea til å møtes. Konflikten mellom Etiopia og Eritrea blir av mange karakterisert som ”alle konflikters mor” på Afrikas Horn. Det er derfor spesielt viktig at nettopp denne grensekonflikten ikke får lov å til å utvikle seg til en ny åpen konflikt, sier statssekretær Johansen.

- FNs engasjement for en fredelig løsning på grensekonflikten er svært viktig. Derfor er det oppløftende at generalsekretær Ban Ki-moon viser et fornyet engasjement fra FNs side, sier Johansen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og statssekretær Johansen møttes i Roma 3. juli 2007 hvor de diskuterte den alvorlige situasjonen på grensen mellom Etiopia og Eritrea.

Statssekretær Johansen bekreftet i samtalen med generalsekretæren at Norge fortsetter sitt engasjement på Afrikas Horn. 

- Fra norsk side mener vi det er avgjørende at begge parter holder seg til fredsavtalen som ble inngått i 2000. Etiopia må betingelsesløst akseptere grensekommsjonens kjennelse. Samtidig må Eritrea trekke sine styrker ut av den midlertidige sikkerhetssonen, slik at man unngår unødige provokasjoner, sier Johansen.