Historisk arkiv

Kinesisk – nordisk rundebordskonferanse i Oslo 23. – 25. mars 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Fredag 23. mars åpner statssekretær Raymond Johansen en kinesisk-nordisk rundebordskonferanse om bl.a. erfaringer med fredsmegling, globalt samarbeid og energisikkerhet.

Konferansen, støttet av Utenriksdepartementet, er en oppfølging av den første kinesisk – nordiske rundebordskonferanse som ble avholdt i Beijing i november 2005 i regi av China Institute of International Studies (CIIS). PRIO står som vertskap. Det planlegges at rundebordskonferansen avholdes årlig.  

Konferansens fokus:

  • De nordiske lands erfaringer i diplomati, fredsmegling og FN-operasjoner.
  • Forholdet mellom ”unipolar vs. multipolar verdensordning”.  USAs militære hegemoni vs. mer sivile kriterier med flere økonomisk-politiske aktører som samordner sin virksomhet innen rammen av FN.
  • Kinesisk og europeisk energisikkerhet. Betydning for de nordisk-kinesiske relasjoner og for forholdet til USA og Europa. 

Konferansen vil samle 20 forskere; ti fra Kina og ti nordiske fra de mest sentrale utenrikspolitiske-/fredsforskningsinstitutter i de respektive land.  

Konferansen åpnes av statssekretær Raymond Johansen, som vil vektlegge viktigheten av denne typen møteplasser for diskusjon av sentrale, regionale og globale problemstillinger mellom Norden og Kina. Ambassadør Ma Zhengang, president i CIIS, vil gi en presentasjon av Kinas utvikling og utenrikspolitikk. Rundbordskonferansen faller sammen med starten på statsminister Stoltenbergs besøk til Kina.