Historisk arkiv

Støre setter helse på den utenrikspolitiske agendaen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Med vedtaket av en politisk erklæring og en handlingsplan her i Oslo i dag, har vi satt i gang en prosess som vi vil føre videre i regionale og internasjonale fora og dermed trekke flere med oss, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Når utenriksministre fra syv land fra ulike regioner sammen tar initiativ til å løfte globale helsespørsmål høyere opp på den utenrikspolitiske dagsorden, vil det kunne bety en forskjell. Det var målsettingen med initiativet vårt. Med vedtaket av en politisk erklæring og en handlingsplan her i Oslo i dag, har vi satt i gang en prosess som vi vil føre videre i regionale og internasjonale fora og dermed trekke flere med oss, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Initiativet om helse og utenrikspolitikk ble tatt av utenriksministeren sammen med Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy i fjor sommer. De lanserte initiativet i New York i september i fjor sammen med sine kolleger fra Brasil, Indonesia, Senegal, Sør-Afrika og Thailand. Nå er de syv landene samlet i Oslo for å oppsummere arbeidet til en ekspertgruppe og trekke opp perspektiver på hvordan initiativet kan føres videre.

-Globaliseringen har økt landenes sårbarhet og gjensidige avhengighet. Helsespørsmålene er blant de store utfordringene som krever sterkere internasjonalt samarbeid og nye måter å samarbeide på, sier utenriksminister Støre.

Utfordringene spenner over en rekke ulike områder, fra behovet for styrket kapasitet og beredskap i forhold til epidemier, via helse som en avjgørende dimensjon i arbeidet for økonomisk og sosial utvikling og den plass hensynet til helse bør gis i de internasjonale handelsforbinelsene, og til den plass helsetiltak bør ha i arbeidet med kriser og konflikter, gjenoppbygging og fredsbygging.

– Vi er overbevist om at vi kan bidra til å styrke det arbeidet som allerede gjøres for å møte helseutfordringene internasjonalt. Det er dette vi vil skape sterkere fokus på med dette intiativet. Det neste skritt i prosessen blir å invitere andre land med oss, og konkret planlegger vi å gjøre dette ved et større arrangement i FN til høsten, sier utenriksminister Støre.

Les: