Historisk arkiv

Utviklingsministeren møtte George Soros

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim og finansmannen og filantropen George Soros møttes torsdag i Oslo for å diskutere samarbeidet for en åpen og ansvarlig forvaltning av inntekter fra naturressurser i utviklingsland.

Norge inngikk høsten 2006 et samarbeid med det Soros-initierte Revenue Watch Institute, en uavhengig institusjon som bistår utviklingsland for å unngå ”naturressursenes forbannelse”.

George Soros og Erik Solheim. Foto: Pierre de Brisis, UDMange utviklingsland har betydelige naturressurser som gir muligheter for store inntekter til staten. Men erfaringer viser at landene langt på vei ikke klarer å omsette inntekter fra for eksempel oljeindustrien i redusert fattigdom og bedre levekår for befolkningen.

Norge støtter gjennom sitt Olje for utvikling-program Revenue Watch Institute med 1 million USD i året over en treårsperiode. Gjennom å styrke det sivile samfunn, myndigheter og næringsliv, hjelper RWI utviklingslandene til å bli i stand til å møte internasjonale standarder for åpenhet i utvinningsindustriene, som prinsippene til Extractive Industries Transparency Initiative (EITI).

- Samarbeidet med Revenue Watch Institute er veldig relevant for Norge. Vi har en felles interesse i å bidra til åpenhet og bekjempe korrupsjon i oljesektoren i utviklingsland. Det handler om å kunne følge pengene fra oljebrønnene og inn i statsbudsjettet, sier utviklingsminister Erik Solheim.

I et møte med norsk presse fredag fortalte Soros at Revenue Watch Institutes arbeid allerede har hatt stor innvirkning, blant annet i Nigeria.


- Norges bistand på dette området er viktig fordi det bringer mer enn bare økonomisk støtte. Norges erfaringer fra oljeindustrien er veldig verdifulle, sa Soros, og vektla også prioriteringen av godt styresett i utviklingssamarbeidet.

- Den norske tilnærmingen til utvikling, med vekt på godt styresett, er veldig fornuftig. To viktige årsaker til fattigdom er lite gunstig geografisk beliggenhet og dårlig styresett. Det første er det naturlig nok vanskelig å gjøre noe med. Åpenhet er avgjørende for økonomisk utvikling, sa Soros.

Under sitt møte diskuterte Solheim og Soros også blant annet utfordringer knyttet til kinesiske og andre asiatiske lands oljeinvesteringer i Afrika, og den viktige rollen nasjonale oljeselskaper spiller i utviklingslandene. Det krever en annen tilnærming enn hva som har vært vanlig overfor internasjonale oljeselskaper, når det gjelder å sørge for at selskapene følger internasjonale standarder.

Soros og Solheim vil møtes igjen i New York om noen uker for så diskutere mulighetene for et utvidet samarbeid mellom Norge og Soros’ institusjoner.