Historisk arkiv

Norge oppretter honorært generalkonsulat i Minneapolis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

1. august opprettet Norge nytt honorært generalkonsulatet i Minneapolis. Det nye honorære generalkonsulatet er en nyskapning i norsk utenrikstjeneste og resultat av et spennende samarbeid på tvers av departementer og etater. Tidligere visepresident Walter Mondale utnevnes til generalkonsul.

1. august 2008 opprettes nytt honorært generalkonsulatet i Minneapolis. Det nye honorære generalkonsulatet er en nyskapning i norsk utenrikstjeneste og resultat av et spennende samarbeid på tvers av departementer og etater. Tidligere visepresident Walter Mondale utnevnes til generalkonsul.

Utenriksdepartementet besluttet høsten 2007 å omgjøre generalkonsulatet i Minneapolis til en honorær stasjon. Det førte til protester og frykt for svekking av forbindelsene med Midt-Vesten og det norske Amerika. Men det utløste også nyskapende innsats for å etablere et tidsmessig honorært konsulat med oppgave å utvikle samarbeidet mellom Minnesota og Norge på prioriterte områder innen høyere utdanning, forskning, innovasjon og næringsutvikling.

Støre og Mondale - Foto: Paula Keller, MinneapolisUtenriksdepartementet tok initiativ til å samle norske interessenter med sikte på å trappe opp innsatsen på disse feltene, hvor det dels er etablert godt samarbeid og finnes stort potensiale. Resultatet er enighet mellom Landbruks- og matdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Innovasjon Norge, Norges forskningsråd, Universitets- og høyskolerådet (UHR), SINTEF og UD om å finansiere to lokalt ansatte spesialiststillinger ved det honorære generalkonsulatet i Minneapolis.

Støre og Gandrud - Foto: Paula Keller, Minneapolis

De to medarbeiderne skal fremme utdannings- og forskningssamarbeid og innovasjons- og næringslivssamarbeid. Stillingene besettes lokalt og skal fungere som bindeledd mellom miljøer i Norge og samarbeidspartnere i Minnesota. Arbeidet ved det nye honorære generalkonsulatet ledes av Mondale og honorær konsul Gary Gandrud. Konsulatet vil arbeide tett med ambassaden i Washington D.C. Det opprettes en styringsgruppe med deltakelse av interessentene og UD for å følge opp arbeidet. Seksjon for næringsfremme og verdiskapning i Utenriksdepartementet vil ha ansvar for å koordinere dette.

Tidligere visepresident Walter F. Mondale vil som honorær generalkonsul gjennom sin personlighet, unike erfaring og forankring i det norske Amerika bidra til å videreutvikle det historiske forhold mellom Norge og Midtvesten.

Mondale besøker Norge i september og skal da bl a møte de norske samarbeidspartnerne.

Det nye honorære generalkonsulatet i Minneapolis etableres i et område preget av såvel sterke norsk-amerikanske tradisjoner som stort samarbeidspotensiale innenfor nærings- og kunnskapsutvikling.

Astrid Olsen er ansatt i stillingen som konsulatmedarbeider og vil være det første kontaktpunktet på det nye honorære generalkonsulatet.