Historisk arkiv

Solheim møtte Tsvangirai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtte den ferske statsministeren Morgan Tsvangirai i Zimbabwe. Her kan du se og høre om Solheims opplevelser i landet.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtte den ferske statsministeren Morgan Tsvangirai i Zimbabwe. 

Hør Solheim selv fortelle om opplevelsene fra Zimbabwe og se bilder her.

Tsvangirai er denne uken tilbake på jobb etter trafikkulykken der kona hans omkom. Solheim møtte ham hjemme i hagen hans under sitt besøk i Zimbabwe. 

Fra miljø- og utviklingsminister Erik Solheims møte med Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai. Foto: Ragnhild H. Simenstad, UD- Det viktige nå er at Tsvangerai og president Robert Mugabe klarer å samarbeide. I den nye regjeringen må tidligere fiender jobbe sammen for å få demokratiet i Zimbabwe til å fungere, sier Solheim.  

I regjeringen sitter det folk som har blitt fengslet og torturert av myndighetene. Nå skal de jobbe sammen i et land der økonomien har kollapset. Staten klarer så vidt å gi lærere og sykepleiere 700 kroner i månedslønn i mars. 

Det er åtte år siden en norsk minister besøkte Zimbabwe. Solheim var i Zimbabwe for å vurdere utviklingen i landet og starte en dialog med den nye regjeringen om veien framover. Han gjorde det klart for både Tsvangirai og Mugabe at det er viktig at demokrati nå får fotfeste. De må slippe de politiske fangene fri, gi frivillige organisasjoner rom til å jobbe og tillate frie medier og ytringsfrihet. 

- Det klare budskapet fra Tsvangirai og hans parti er at de trenger støtte, sier Solheim. 

Norge stoppet den direkte bistanden til Zimbabwe i 2000. I fjor ga vi 115 millioner kroner i nødhjelp til landet gjennom frivillige organisasjoner. 

Hør Solheim selv fortelle om opplevelsene fra Zimbabwe og se bilder her.