Historisk arkiv

Gjeldsslette for Haiti

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Etter jordskjelvet i Haiti har miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fått over 4500 e-postar som alle oppmodar Noreg til å arbeide for gjeldsslette for landet. Kirkens Nødhjelp, Changemaker og Slett u-landsgjelda står bak kampanjen.

Etter jordskjelvet i Haiti har miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fått over 4500 e-postar som alle oppmodar Noreg til å arbeide for gjeldsslette for landet. Kirkens Nødhjelp, Changemaker og Slett u-landsgjelda står bak kampanjen.  

Nedanfor kan du lese korleis Erik Solheim svarar dei som har deltatt i kampanjen. På nettsidene til Kirkens Nødhjelp kan du lese meir om kampanjen. Du kan óg lese meir om kva Noreg gjer for å hjelpe jordskjelvofra i Haiti.

Kjære alle sammen!

Takk for alle henvendelsene etter jordskjelvet på Haiti med oppfordring om at Norge skal være en pådriver for å få slettet landets gjeld.

Det er ufattelig trist å se den svært vanskelige situasjonen i Haiti. Landet er i en ekstrem situasjon. Selv om hjelpen strømmer til, vil behovene til den haitiske befolkningen forsatt være store i ukene og månedene framover. Sammenlignet med det FN har bedt om gjenstår det fortsatt udekkede behov. Derfor doblet vi nylig Norges bidrag til nødhjelpsarbeidet på Haiti, til totalt 200 millioner kroner. Pengene går til FN og norske frivillige organisasjoner som er aktive på Haiti slik som Kirkens Nødhjelp.

Haiti har ingen gjeld til Norge. Jeg er også glad for å fortelle at Parisklubben (et kreditorforum hvor Norge er medlem) slettet all sin gjeld til Haiti i fjor. Totalt fikk landet i 2009 slettet 1,2 milliarder dollar av sin gjeld til Parisklubben og multilaterale finansinstitusjoner.

Landet har i dag en restgjeld på om lag 1 milliard dollar.  Verdensbanken har som følge av jordskjelvet gitt fem års stopp i betjeningen av lånet. USA og Canada betjener gjelden Haiti har til Den interamerikanske utviklingsbanken. Med slike tilbakebetalingsordninger betaler Haiti nesten ikke noe på denne gjelden.

Likevel har Norge vært en pådriver for at også Haitis resterende gjeld slettes. Vi har tatt opp spørsmålet om gjeldsslette gjennom blant annet Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling og Den interamerikanske utviklingsbanken. 

Verdensbanken har allerede presentert planer for å slette gjelden mens Den interamerikanske utviklingsbanken vil gjøre det samme til sitt styre på årsmøtet, neste måned.  Dette vil Norge følge opp videre. For å bidra til at dette kan skje, er vi også villig til å gi midler for sletting av gjelden Haiti har til de internasjonale finansinstitusjonene.

Med den naturkatastrofen som har rammet Haiti er det nå viktig at det gis gavebistand, ikke lån. Derfor er det løfterikt at allerede før jordskjelvet hadde Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling, Den interamerikanske utviklingsbanken og Verdensbanken besluttet å gå over til å gi kun gavebistand til landet.

Til slutt vil jeg takke alle som har deltatt i kampanjen til Kirkens Nødhjelp. Med 4500 underskrifter viser dere et beundringsverdig engasjement. Dere bidrar til økt oppmerksomhet om den forferdelige situasjonen for alle jordskjelvofrene. De fortjener all den omtanken de kan få. 

Jeg ønsker dere alt godt! 

Erik Solheim