Historisk arkiv

Spent foran folkeavstemning i Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Situasjonen er spent i Sudan, tre uker før den planlagte folkeavstemningen om løsrivelse for sør. Det er hovedinntrykket fra statssekretær Espen Barth Eides besøk i Sudan 12.-16. desember.

- Mye tyder på at folkeavstemningen vil bli gjennomført i januar, men det er Espen Barth Eide ble møtt av en gruppe demonstranter i Bentiu i delstaten Unity 14/12/10. De protesterte mot at sør-sudanere som forsøker å ta seg fra nord til sør, blir stanset på grensen. Foto: Kjetil Elsebutangen, UDfortsatt svært mange uavklarte spørsmål mellom partene i nord og sør. Dette gjelder viktige temaer som grenser, statsborgerskap, sikkerhet og fordeling av oljeinntektene, sier Eide.

Folkeavstemmingen på nyåret kan føre til et flertall for løsrivelse av Sør-Sudan og etablering av en ny stat i Afrika. Det pågår intense forhandlinger i Khartoum og Juba mellom partene om utestående forpliktelser i fredsavtalen fra 2005 (CPA). Norge støtter aktivt denne prosessen for å sikre et fredelig utfall.

Eide hadde under sitt besøk samtaler med myndighetene både i nord og sør, i tillegg til representanter for FN og det internasjonale samfunnet. Beskyttelse av sivile og FNs fremtidige rolle i Sudan var sentrale temaer i samtalene.

Eide var også på feltbesøk i delstaten Unity for å se nærmere på oljefeltet Thar Jath og situasjonen for sør-sudanere som vender tilbake til sør fra nord. Mange er allerede kommet til sør og enda flere er ventet i dagene og ukene fremover.

- Situasjonen er håndterbar så langt, men kan fort utvikle seg til å bli svært alvorlig. Vårt budskap er at myndighetene både i nord og sør må sørge for at retur av sør-sudanere skjer frivillig, sier Eide.