Historisk arkiv

Norge og Seychellene inngår avtale om overføring av pirater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Vi har kommet svært langt i å bekjempe piratvirksomhet utenfor Afrikas Horn, men risikoen for at det kan blomstre opp igjen vil være der så lenge det ikke er fred og stabilitet i Somalia, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. Han møtte domfelte pirater på Seychellene.

Holmås undertegnet en intensjonsavtale med myndighetene på Seychellene da han besøkte øystaten i Det indiske hav fredag 28. juni. Avtalen går ut på at pirater som pågripes av den norske fregatten «KNM Fridtjof Nansen» kan overføres til Seychellene for straffeforfølgning. Norge har siden 7. juni ledet Natos maritime styrke for å beskytte sivil skipstrafikk mot piratvirksomhet utenfor Afrikas Horn. Hvert år passerer 20.000 skip, derav 1000 norske, dette området. FNs sikkerhetsråd har oppfordret alle land til å bidra i bekjempelsen av piratvirksomheten. Formålet er ikke bare å trygge skipsfarten, internasjonal handel og sjøfolkenes hverdag, men også å bidra til å trygge og stabilisere Somalia. 

Holmås møter pirater
Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås møtte pirater i et norskstøttet fengsel på Seychellene 28. juni 2013. Norge yter en bred innsats for å bekjempe piratvirksomhet utenfor Afrikas Horn. (Foto: Astrid Sehl, UD)

- Piratkriminalitet, som begås av unge, fattige gutter og menn fra Somalia, er et stort problem for landets videre utvikling. Det har også rammet turisme og fiskerinæring i regionen hardt, så vel som global skipsfart. Slik organisert kriminalitet er et internasjonalt problem, som det er viktig at Norge og det internasjonale samfunnet fortsetter å samarbeide om å løse, sier Holmås. 

- Norge har lenge hatt en bred innsats mot piratkriminalitet, både til sjøs og i luften. Jeg er imponert over måten Seychellene har tatt ansvar på for å bekjempe piratvirksomhet. Med denne avtalen kan vi jobbe enda bedre sammen, legger han til.                                                     

Intensjonsavtalen gir klare retningslinjer for at pågrepne pirater skal behandles i tråd med grunnleggende menneskerettigheter. Målet er at piratene skal sone sine straffer i fengsler med tilfredsstillende standard i Somalia, og i et lengre perspektiv at Somalia selv skal ha kapasitet til å straffeforfølge pirater. Så langt er om lag 60 pirater domfelt på Seychellene blitt overført til Somalia etter eget samtykke, og FN følger opp at videre soning foregår som den skal. Norge er en av de største giverne til FNs bygging og modernisering av fengsler i Puntland og Somaliland. Norge bistår også med opplæring av fengselspersonell og reform av fengselslovgivning. 

På Seychellene besøkte Holmås et norskstøttet moderne fengsel som for tiden huser rundt 60 pirater. I samtale med domfelte pirater, uttrykte samtlige at de ønsket å sone i hjemlandet for å være nærmere sine pårørende. Holmås besøkte også Høyesterett og det regionale etterforsknings- og koordineringssenteret for piratkriminalitet (Rappicc), der Norge bidrar med en etterforsker gjennom Interpol. 

I møter med innenriksminister Joël Morgan og utenriksminister Jean-Paul Adam diskuterte Holmås risikoen for at piratvirksomheten vil blomstre opp igjen, dersom det internasjonale samfunnet trapper ned innsatsen til sjøs. Samtidig understreket Holmås at de varige løsningene for piratproblemet finnes på land i Somalia, gjennom å skape sikkerhet og politisk stabilitet, samfunnsutvikling og arbeidsplasser. Dagen i forveien var Holmås i Mogadishu der han inngikk en intensjonsavtale om videre utviklingssamarbeid med myndighetene i Somalia.

****

Se flere bilder fra besøket.