Historisk arkiv

Eide feiret Barentssamarbeidet i Kirkenes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Tjue år etter Kirkeneserklæringen ser vi at Barentssamarbeidet har banet vei for viktige gjennombrudd som delelinjeavtalen, økt handel, og en stadig åpnere norsk-russisk grense, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Tjue år etter Kirkeneserklæringen ser vi at Barentssamarbeidet har banet vei for viktige gjennombrudd som delelinjeavtalen, økt handel, og en stadig åpnere norsk-russisk grense, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Utenriksministeren besøker i dag Kirkenes for 20-årsmarkeringen av Barentssamarbeidet. Eide har også møter med sametingspresident Egil Olli, samt de ledende folkevalgte i Nordland, Troms og Finnmark. 

Dagen markeres ved et jubileumsseminar om resultatene av og fremtidsutsiktene for Barentssamarbeidet. Gjennomgående tema under Eides besøk var det økte grenseoverskridende samarbeidet innen kunnskap, kultur og næring.

- Barentssamarbeidet har bidratt til å øke tilliten mellom folk og myndigheter på lokalt og regionalt nivå, men også bedret kontakt og forståelse mellom landene også på hovedstadsnivå, sa Eide. 

Samarbeidet har gitt regionene og urfolkene en sentral og naturlig samarbeidsarena med Russland, sa utenriksministeren. Regjeringen ønsker at det skal være slik også i framtiden. Alle unødvendige hindringer bør fjernes. Folk og organisasjoner må få stå fritt til å samarbeide over grensen. Vi vil derfor følge nøye med i utviklingen på russisk side, og si ifra dersom vi opplever at nye begrensninger måtte dukke opp for samvirke mellom våre folk og sivile samfunn. 

Nå knytter det seg blant annet forventninger til hva en helhetlig transportplan for Barentsregionen vil bety for økt næringssamarbeid.

Utenriksministeren gav honnør til de nordnorske pionerene bak Baretssamarbeidet, og understreket at folk i nord er best rustet til å stake ut kursen for den fremtidige utviklingen i regionen. Sammen med de ledende utdanningsinstitusjonene i Finnmark diskuterte utenriksministeren hvordan man kan styrke samarbeidet og verdiskapingen over grensen. 

Om lag 180 deltakere, deriblant regionale og lokale folkevalgte, representanter fra kulturlivet, næringslivet, forskningsmiljøet og utdanningsinstitusjoner, tok godt imot utenriksministerens budskap. 

Eide møtte også medlemmene i samordningsforumet, som består av fylkesrådslederne/fylkesordføreren i Nordland, Troms og Finnmark, samt Sametingspresidenten. Dette var det andre møtet i samordningsforumet som er et nytt tiltak i nordområdemeldingen for å styrke kontakten og informasjonsutvekslingen mellom Regjering og regionale myndigheter om nordområdepolitikken. 

Les mer om utenriksministerens tanker om Barentsjubileet i kronikken i Nordlys.