Historisk arkiv

Utvider stipendprogram for nordområdene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er glad for at vi nå får utvidet ordningen med stipend for studier i nordområdene, slik at også studenter fra Japan og Sør-Korea kan delta i 2013-16, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Fra før har studenter fra Canada, Russland og USA kommet til Norge med stipend.

- Jeg er glad for at vi nå får utvidet ordningen med stipend for studier i nordområdene, slik at også studenter fra Japan og Sør-Korea kan delta i 2013-16, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Fra før har studenter fra Canada, Russland og USA kommet til Norge med stipend.    

Stipendprogrammet for studier i nordområdene er et viktig virkemiddel i regjeringens nordområdesatsing. Om lag 260 studenter har til nå studert i Norge med nordområdestipend de fem første årene av ordningen. Naturvitenskap, miljøfag og teknologi er de mest populære fagområdene for studentene, men også andre fagområder som juss, urfolkstudier og språkvitenskap er representert. Ordningen bidrar til å styrke samarbeidet mellom viktige institusjoner i nordområdene. 

Nå viderefører Utenriksdepartementet ordningen i en ny programperiode for 2013-2016 og vil samtidig utvide ordningen til å omfatte utvalgte land i Asia med interesse for nordområdene.

Andrea Bozman
Andrea Bozman fra Canada studerer marin økologi i Bodø. (Foto: Svein-Arnt Adelsten Eriksen)

Andrea Bozman fra Vancouver Island University, Canada, er en av de mange studentene som har kommet til Norge på semesterutveksling med nordområdestipend. Opplevelsen ga mersmak og hun bestemte seg for å komme tilbake til Norge etter utvekslingsoppholdet ved høgskolen i Bodø, som nå har blitt Universitetet i Nordland.

 - I Canada studerte jeg fiskeri og akvakultur, et område der Norge er verdensledende og Høgskolen i Bodø ble et naturlig valg siden Nord-Norge er en av de mest produktive kaldtvanns-regionene i verden. Da jeg valgte å skifte fokus til marin økologi, falt valget nok en gang på Bodø som tilbyr de kursene og forskningsmulighetene jeg trenger for å nå mine mål, sier Andrea Bozman som nå tar sin doktorgrad ved Universitetet i Nordland.

Stipendprogrammet for studier i nordområdene har som overordnet mål å bidra til kunnskapsutvikling og tverrnasjonalt samarbeid i nordområdene. Programmet skal også bidra til økt kontakt mellom læresteder i Norge og i samarbeidslandene. Programmet omfatter stipender til studenter fra Canada, Russland og USA for studier ved høyere utdanningsinstitusjoner i Nord-Norge, samt stipender for faglig og administrativt ansatte ved de norske utdanningsinstitusjonene for reiser til samarbeidsinstitusjoner i de tre landene.

Syv nordnorske institusjoner deltar i programmet. Den totale økonomiske rammen for den nye programperioden 2013-16 er 15 millioner kroner.

Programmet er administrert av Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).