Historisk arkiv

Grenselinjen i havområdet mellom Grønland og Svalbard fastsatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Per Stig Møller samt direktøren for Grønlands hjemmestyres utenriksdirektorat undertegnet mandag en avtale i København om fastsettelsen av den maritime grenselinjen mellom Grønland og Svalbard. (20.02.06)

Pressemelding

Nr.: 25/06
Dato: 20.02.2006

Grenselinjen i havområdet mellom Grønland og Svalbard fastsatt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, den danske utenriksminister Per Stig Møller og direktøren for Grønlands hjemmestyres utenriksdirektorat undertegnet i dag i København en avtale om fastsettelsen av den maritime grenselinjen mellom Grønland og Svalbard.

Størrelsen på området som avgrenses gjennom avtalen er 150 000 kvadratkilometer.

Ved avtalen avklares jurisdiksjonsfordelingen i området. Den vil være et vesentlig bidrag til Støre og Møller; signering av traktatklarhet og forutsigbarhet hva gjelder ressursutnyttelse i området. Avtalen er et ytterligere positivt bidrag til det gode naboforholdet mellom våre land, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.



Jonas Gahr Støre, Per Stig Møller og direktøren for Grønlands hjemmestyres utenriksdirektorat under mandagens traktatsignering i København.
Foto: Kari Anne Riise.

Danmark og Norge har i prinsippet vært enige om å trekke grensen mellom Svalbard og Grønland etter midtlinjeprinsippet. At den konkrete grense nå har blitt fastlagt skyldes at man først nå på begge sider har foretatt en presis og nøyaktig oppmåling av kystlinjene.

Avtalen fastsetter en grenselinje mellom partenes deler av kontinentalsokkelen og fiskerisonene (Fiskevernsonen ved Svalbard og den eksklusive økonomiske ved Grønland) i farvannet innenfor 200 nautiske mil fra både Svalbards og Grønlands kystlinjer. Partene vil komme tilbake til avgrensningen av kontinentalsokkelen utenfor 200 nautiske mil i forbindelse med fastsettelsen av kontinentalsokkelens yttergrenser i samsvar med FNs havrettskonvensjon av 1982.

Videre regulerer avtalen i samsvar med vanlig praksis fremgangsmåten dersom det konstateres mineralforekomster, typisk olje eller gass, som strekker seg over begge sider av grenselinjen.

Det har vært tale om et raskt forhandlingsforløp, som har foregått i en god og vennskapelig atmosfære. Partenes forhandlingsdelegasjoner ble enige om en avtaletekst 16. januar d.å.

Avtalen vil så snart som mulig bli forelagt for Stortinget og Det danske folketinget for godkjenning. Under denne forutsetning forventes avtalen å kunne tre i kraft i løpet av inneværende år.


Vedlegg: Kart over havområdet (i pdf-format – 3,5 mb)