Historisk arkiv

Norge gir 65 millioner kroner i støtte til felles humanitært fond for Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Formålet er å gi de humanitære aktørene i Sudan mulighet til å gi rask hjelp til de som trenger det mest, samt å bedre planlegging og koordinering. (23.01.06)

Priv. til red.

Nr.: 09/06
Dato: 21.01.2006

Norge gir 65 millioner kroner i støtte til felles humanitært fond for Sudan

Norge gir 65 millioner kroner til et humanitært fond som skal bidra til å dekke de mest prekære humanitære behovene i Sudan. Midlene skal primært brukes til prosjekter i Sør-Sudan og Darfur. Formålet er å gi de humanitære aktørene i Sudan mulighet til å gi rask hjelp til de som trenger det mest, samt å bedre planlegging og koordinering.

- Gjennom bidraget til det felles humanitære fondet ønsker vi at FN skal få bedre mulighet til å møte de humanitære utfordringene i hele Sudan på en forsvarlig måte, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Den senere tids voldsspiral og angrep på sivile i Darfur er svært bekymringsfull. Ett år etter at fredsavtalen ble inngått mellom regjeringen i Khartoum og opprørsbevegelsen SPLM/A er de humanitære behovene i Sudan fortsatt store. Humanitære organisasjoner frykter at situasjonen igjen kan bli kritisk dersom sikkerhetssituasjonen forhindrer dem i å gjøre en jobb i området.

- Det internasjonale samfunn må gjøre sitt ytterste for å støtte opp om fred i Sudan. I tillegg til aktiv politisk støtte bidrar Norge med betydelige midler både til humanitære formål og mer langsiktig aktiviteter. FN har en svært viktig oppgave i å koordinere innsatsen, sier Støre.

Pengene kommer på oppfordring fra FNs humanitære koordinator i Sudan, Manuel da Silva. Norge bidro i fjor med nærmere 300 millioner kroner i humanitær støtte til Sudan.