Historisk arkiv

Norge og samarbeidet med EU om bekjempelse av terror

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norges innsats i fredsprosesser er et viktig bidrag til internasjonal fred og sikkerhet. Regjeringen ønsker å styrke denne innsatsen og vi ønsker å innrette oss slik at vi unngår å komme i en situasjon som vanskeliggjør kontakt med parter i en konflikt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. (04.01.06)

Pressemelding

Nr.: 02/06
Dato: 04.01.2006

Norge og samarbeidet med EU om bekjempelse av terror

Som en del av det nære samarbeidet om utenriks- og sikkerhetspolitikk har Norge tett og løpende kontakt med EU om bekjempelse av terrorisme.

Norge har tidligere sluttet opp om EUs liste over personer, organisasjoner og enheter som omfattes av EUs felles holdning om særskilte tiltak mot terrorisme . Denne listen revurderes med jevne mellomrom av EU. Etter en helhetsvurdering er Regjeringen kommet til at Norge i fortsettelsen ikke vil basere seg på noen annen liste enn den som offentliggjøres av FN.

Årsaken er at en fortsatt oppslutning om EUs liste vil kunne vanskeliggjøre Norges rolle som nøytral tilrettelegger i ulike fredsprosesser. En slik rolle kan bli vanskeliggjort om en av de involverte partene føres på en liste som begrenser mulighetene for kontakt.

Terrorlisten er basert på EUs felles holdning som ble vedtatt første gang i desember 2001. Hensikten er å gjennomføre FNs sikkerhetsråds resolusjon 1373, som særlig krever tiltak for å bekjempe finansiering av terrorisme. Den felles holdningen er senere revidert flere ganger ved at nye personer og grupperinger er lagt til. Som ikke-medlem deltar Norge ikke i de interne vurderingene som fører fram til revisjoner av EU’s liste. En slik revisjon skjedde senest 21.12.05, og i denne forbindelse ble Norge igjen spurt om å slutte opp om den felles holdningen.

- Norges innsats i fredsprosesser er et viktig bidrag til internasjonal fred og sikkerhet. Dette er et arbeid Norge har høstet anerkjennelse for hos EU, USA og ellers i det internasjonale samfunn. Regjeringen ønsker å styrke denne innsatsen og vi ønsker å innrette oss slik at vi unngår å komme i en situasjon som vanskeliggjør kontakt med parter i en konflikt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Det folkerettslige grunnlaget for Norges innsats mot internasjonal terrorisme forblir det samme. Ingen er i tvil om Norges klare holdning mot alle former for terrorisme. Beslutningen medfører ingen endring i Norges øvrige samarbeid med EU vedrørende tiltak mot terrorisme. Det er stor grad av enighet og solidaritet mellom EU-landene og Norge. Kampen mot internasjonal terrorisme er en kamp vi fører sammen med EU, sier utenriksministeren.