Historisk arkiv

Norge protesterer mot utvisningen av Flyktninghjelpen fra Darfur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har stilt seg i spissen for en felles protest som både EU, USA og Canada stiller seg bak. Flyktninghjelpen var koordinator i den største leiren for internt fordrevne i Sør-Darfur, og hadde som primæroppgave å bidra til beskyttelse av sårbare grupper. (07.12.06)

Pressemelding

Nr.: 159/06
Dato: 07.12.06

Norge protesterer mot utvisningen av Flyktninghjelpen fra Darfur

Flyktninghjelpen ble 16. november 2006 formelt utvist fra Sør-Darfur. Dette skjedde etter at sudanske myndigheter i september suspendert den anerkjente organisasjonen fra humanitært hjelpearbeid i Darfur uten noen formell forklaring. Norge har, sammen med FN og andre land, i lang tid arbeidet for at sudanske myndigheter skal omgjøre sin beslutning.

- Våre anstrengelser har ikke bidratt til å endre sudanske myndigheters syn i denne saken, og vi har i dag formelt protestert overfor Sudans regjering mot utvisningen av Flyktninghjelpen fra Darfur. Sudanske myndigheter har offentlig kommet med svært alvorlige anklager mot Flyktninghjelpen. Vi har overhodet ingen informasjon som tilsier at det er hold i disse påstandene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge står i spissen for en felles protest som både EU, USA og Canada stiller seg bak. Flyktninghjelpen var koordinator i den største leiren for internt fordrevne i Sør-Darfur, og hadde som primæroppgave å bidra til beskyttelse av sårbare grupper.

- Over halvparten av befolkningen i Darfur er avhengig av livsnødvendig assistanse, og utvisningen av Flyktninghjelpen vil kunne få alvorlige konsekvenser for mange mennesker i Sør-Darfur. Vi kan ikke godta at sudanske myndigheter fortsetter å hindre humanitære aktører å hjelpe de nødlidende, understreker Støre.