Historisk arkiv

Regjeringen bringer EUs antidumpingtiltak mot norsk laks inn for tvisteløsning i WTO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen har besluttet å bringe EUs vedtak om innføring av varige antidumpingtiltak mot import av norsk oppdrettslaks inn for tvisteløsning i WTO. Dette er i tråd med næringens anmodning til myndighetene. (21.02.06)

Pressemelding

Nr.: 26/06
Dato: 21.02.2006

Regjeringen bringer EUs antidumpingtiltak mot norsk laks inn for tvisteløsning i WTO

Regjeringen har besluttet å bringe EUs vedtak om innføring av varige antidumpingtiltak mot import av norsk oppdrettslaks inn for tvisteløsning i WTO. Dette er i tråd med næringens anmodning til myndighetene.

Regjeringen har hatt en konstruktiv dialog med EU-kommisjonen med sikte på å finne en minnelig løsning som et alternativ til å gå til WTO. Etter en helhetsvurdering har Regjeringen kommet til at en slik løsning ikke er innen rekkevidde og vil følgelig ta saken til WTO.

Utenriksminister Støre uttaler: ”Vi har i våre kontakter med EU gitt uttrykk for at vi anser antidumpingtiltaket mot norsk laks for å være i strid med WTOs regelverk. Å bringe tiltaket inn for tvisteløsning i WTO vil gi en avklaring. Jeg håper at dette vil bidra til at tiltaket blir opphevet, og at situasjonen for norsk laks på EU-markedet blir normalisert".

Bakgrunn:
EUs råd vedtok 21. januar 2006 en forordning om innføring av antidumpingtiltak mot import av oppdrettslaks fra Norge. Tiltakene er gitt en varighet på fem år. Vedtaket innebærer at det er innført en minste importpris på 2,80 euro/kg på hel fersk og frossen oppdrettslaks fra Norge (med unntak av én produsent som Kommisjonen ikke fant å ha dumpet). For ulike foredlingsgrader av fersk og frossen laks er minsteprisen høyere.

Engelsk versjon av pressemeldingen finner du her.