Historisk arkiv

SLMM-observatører fra EU-land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen på Sri Lanka og den tamilske frigjøringsorganisasjonen LTTE har svart på fem spørsmål stilt av den norske regjering 8. juni. (22.06.06)

Pressemelding

Nr.: 85/06
Dato: 22.06.06

SLMM-observatører fra EU-land

Den norske regjering er alvorlig bekymret over den forverrede situasjonen på Sri Lanka, og fant det derfor påkrevet 8. juni å gå til det uvanlige skritt å be regjeringen på Sri Lanka og den tamilske frigjøringsorganisasjonen LTTE (De tamilske tigrene) om å svare på følgende fem spørsmål:

  1. Vil partene fortsatt slutte opp om våpenhvileavtalen av 22. februar 2002?
  1. Ønsker partene at den nordiske observatørgruppen på Sri Lanka (SLMM) skal videreføres under den norske regjerings samordnende ledelse og tilrettelegging, og at gruppen også i fortsettelsen skal ha diplomatisk immunitet for å sikre at den opptrer upartisk?
  1. Er partene i stand til å gi SLMMs observatører, ansatte og fysiske verdier fulle sikkerhetsgarantier i enhver situasjon, slik det er fastsatt i våpenhvileavtalens artikkel 3 nr. 9?
  1. Er partene villige til å godta en endring i våpenhvileavtalens artikkel 3 nr. 5, slik at den nordiske observatørgruppen kan opprettholde virksomheten på det nåværende nivået og med de nødvendige sikkerhetsgarantier?
  1. Dersom artikkel 3 nr. 5 endres, er partene villige til å gi SLMMs nåværende personell og verdier fulle sikkerhetsgarantier i en overgangsperiode på seks måneder, inntil en ny ordning er avtalt og fullt ut gjennomført?

Den norske regjering har nå fått svar på sine spørsmål fra de to partene. Sri Lankas regjering har svart bekreftende på alle fem spørsmål.

LTTE har gitt positiv tilbakemelding på spørsmål 1, 3 og 4. Når det gjelder spørsmål 2 og 5, har organisasjonen gjentatt sitt krav om at SLMM-observatørene fra EU-landene (Danmark, Finland og Sverige) må trekkes ut. Ifølge De tamilske tigrene er disse landenes nøytralitet i alvorlig grad blitt forrykket som følge av at EU har ført opp LTTE på sin liste over terrororganisasjoner, og observatørene må derfor trekkes ut.

I sitt brev til partene ba Norge om en overgangsperiode på seks måneder, inntil en ny ordning var på plass. LTTE har gitt uttrykk for at organisasjonen ønsker en kortere overgang.

“LTTEs krav om at EU-landene må trekke ut sine observatører i SLMM, er svært beklagelig, og vil føre til en svekkelse av observatørgruppen i en kritisk periode,” sier utviklingsminister Erik Solheim.

Den norske regjering har sammenkalt de øvrige nordiske landene til et møte i Oslo 29. juni for å drøfte sikkerheten til SLMM og gruppens fremtidige rolle og funksjon.