Historisk arkiv

Solidaritetsavgift på flyreiser. Lansering i Paris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim reiser onsdag 7. juni til Paris for å delta under lanseringen av den franske flybillettavgiften for utviklingsformål. Solheim vil delta på en pressekonferanse direktesendt på fransk TV, sammen med blant andre utenriksminister Philippe Douste-Blazy. (06.06.06)

Pressemelding

Nr.: 75/06
Dato: 06.06.06

Solidaritetsavgift på flyreiser. Lansering i Paris

Utviklingsminister Erik Solheim reiser onsdag 7. juni til Paris for å delta under lanseringen av den franske flybillettavgiften for utviklingsformål. Solheim vil her delta under en pressekonferanse i regi av det franske utenriksdepartementet, direktesendt på fransk TV, sammen med blant andre utenriksminister Philippe Douste-Blazy.

Den franske billettavgiften innføres 1. juli, med satser fra én til 40 euro per flybillett, avhengig av destinasjon og billettklasse. Det anslås at avgiften vil innbringe 200 millioner euro på årsbasis, som vil gå uavkortet til utviklingsformål.

Pressekonferansen vil også bli benyttet til å lansere en ny internasjonal innkjøpsordning for medisiner til utviklingsland, for behandling av hiv/aids, tuberkulose og malaria. Det er enighet om at midler fra solidaritetsavgifter, herunder Norges bidrag fra deler av inntektene på CO 2-avgiften på flydrivstoff, skal gå til denne ordningen. Innkjøpsordningen blir det første ”pilotprosjektet” i dette solidaritetsinitiativet. Ordningen ble også lansert i New York, i randen av FNs spesialsesjon om hiv/aids, 2. juni – der utviklingsministeren også var til stede.

Så langt har 14 land annonsert at man har til hensikt å innføre en form for solidaritetsavgift på flyreiser, deriblant Storbritannia, Luxembourg, Kypros, Norge, Brasil, Chile og Jordan. Norges bidrag, som innføres fra januar 2007, vil bli avklart i statsbudsjettet for neste år.

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Odd Naustdal, mobil 91 14 94 90