Historisk arkiv

USAs vilje til direkte dialog med Iran positivt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er nå viktig at Iran følger opp den amerikanske invitten på en positiv måte, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. (02.06.06)

Pressemelding

Nr.: 73/06
Dato: 02.06.06

USAs vilje til direkte dialog med Iran positivt

- Regjeringen ønsker velkommen viljen fra USAs utenriksminister til direkte dialog med Iran om landets kjernefysiske program. USA har nå beveget seg betydelig for å bidra til en løsning. Det er nå viktig at Iran følger opp den amerikanske invitten på en positiv måte, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Fra norsk side vil vi videreføre våre kontakter med Iran og nærstående land. Alle krefter må nå arbeide for en forhandlingsløsning. Iran må rette seg etter kravene fra det internasjonale samfunn. Samholdet i Sikkerhetsrådet må bevares og kontakten med Iran må opprettholdes, sier utenriksministeren. – Iran kan ikke fortsette å neglisjere kravene fra styret i Det internasjonale atomenergibyrået og Sikkerhetsrådet om å stanse anrikningen av uran. Det iranske lederskapet har her et stort ansvar.

- EU vil fortsatt spille en nøkkelrolle. Den tiltakspakken EU har lagt på bordet er et vesentlig bidrag. Gjennom denne pakken vil Iran fortsatt ha muligheter til fredelig bruk av kjernekraft og oppnå nye økonomiske fordeler. Med amerikansk medvirkning vil pakken også kunne ivareta iranske sikkerhetsbehov. Dette mener jeg er et avgjørende element, sier utenriksministeren.