Historisk arkiv

Utenriksministeren fordømmer drap på sivile

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det israelske angrepet på Qana i Sør-Libanon er et klart brudd på folkeretten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han fordømmer angrepet på sivile og ber partene inngå en øyeblikkelig våpenhvile i Libanon. (30.07.06)

Pressemelding

Nr.: 101/06
Dato: 30.07.2006

Utenriksministeren fordømmer drap på sivile

- Det israelske angrepet på Qana i Sør-Libanon er et klart brudd på folkeretten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han fordømmer angrepet på sivile og ber partene inngå en øyeblikkelig våpenhvile i Libanon.

- Hizbollah har gjennom sin krigføring tatt hele den libanesiske befolkningen som gisler, noe som er helt uakseptabelt. Sivilbefolkningen i Libanon rammes stadig hardere og situasjonen i Sør-Libanon er uholdbar både sikkerhetsmessig og humanitært. Jeg stiller meg bak FNs nødhjelpskoordinator, Jan Egelands, krav om 72-timers våpenhvile og opprettelse av sikre korridorer for å bringe nødhjelp til Sør-Libanon, sier Støre.

- Internasjonal humanitær rett er krystallklar på å forby militære angrep på sivile. Hizbollahs rakettangrep mot israelske byer og Israels bombing av landsbyer i Sør-Libanon bryter med folkeretten, sier utenriksministeren. Han tar også avstand fra israelske regjeringstalsmenn som sier at alle som fortsatt befinner seg i Sør Libanon blir sett på som terrorister og som legitime mål. - Tusenvis av sivile er fortsatt i dette området og de har krav på beskyttelse. Israel påtar seg et stort ansvar ved denne type krigføring, sier Støre.